Politika

Doneta prva odluka o podeli imovine SFRJ, evo kako je prošla Srbija...

05.07.2019 Na sastanku predstavnika država-sukcesora bivše SFRJ odlučeno je da se Srbiji dodele objekti stalne misije pri UN u Ženevi, generalnog konzulata u Frankfurtu, ambasade i kuće u Harareu, kao i rezidencije u Konakriju, prenosi RTS.

adminadminComments 0

Doneta prva odluka o podeli imovine SFRJ, evo kako je prošla Srbija...

Na sastanku predstavnika država-sukcesora bivše SFRJ odlučeno je da se Srbiji dodele objekti stalne misije pri UN u Ženevi, generalnog konzulata u Frankfurtu, ambasade i kuće u Harareu, kao i rezidencije u Konakriju, prenosi RTS.

Mešoviti komitet za raspodelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ (Aneks B Sporazuma o pitanjima sukcesije) održao je sastanak 2. i 3. jula u Beogradu.

Sastanak je okončan usvajanjem Rezolucije, odnosno donošenjem niza konkretnih odluka po svim tačkama dnevnog reda — uključujući i raspodelu jednog broja nepokretnosti bivše SFRJ, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Odluka o raspodeli, odnosno dodeli jednog broja nepokretnosti bivše SFRJ iz Dodatka Aneksa B Sporazuma, predstavlja prvu odluku Mešovitog komiteta takve vrste nakon više od sedam godina.

Takođe, u skladu sa Sporazumom o pitanjima sukcesije, izvršene su izmene i dopune liste iz Dodatka Aneksa B, u smislu otpisa jednog broja nepokretnosti za koje je nakon provere imovinsko-pravnog i faktičkog statusa nesumnjivo utvrđeno da nikada nisu bile ili više nisu u vlasništvu bivše SFRJ, ali i upisa tzv. „novopronađene“ imovine bivše SFRJ, koja prethodno nije bila evidentirana u Dodatku Aneksa B.

Pomenute odluke predstavljaju prve odluke Mešovitog komiteta ovakve vrste.

Razmatrane su i mogućnosti fizičkih podela tzv. velikih diplomatskih kompleksa u Braziliji, Nju Delhiju i Moskvi, kao i Adis Abebi, a doneta je i odluka da se lista umetničkih dela, koja su se nalazila u DKP bivše SFRJ i o čijem faktičkom stanju nema podataka, uputi Interpolu radi potrage i preduzimanja daljih mera iz njihove nadležnosti.

Naredni, 20. sastanak Mešovitog komiteta za raspodelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ održaće se do kraja februara 2020. godine u Sarajevu.

Sastanku su prisustvovali ovlašćeni predstavnici svih država-sukcesora bivše SFRJ — Bosne i Hercegovine (Adnan Hadžikapetanović), Republike Hrvatske (Petar Uzorinac), Republike Severne Makedonije (Borčo Damjanov), Republike Slovenije (Damjan Bergant) i Republike Srbije (Veljko Odalović).

Sputnjik

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se