Politika

"EU paralisana, diskreditovane SAD, brine Kurtijeva ideja o ujedinjenju s Albanijom"

08.10.2019 Ono što treba da zabrine posle izbora na KiM jeste politički program Aljbina Kurtija za ujedinjenje sa Albanijom, upozorava austrijski analitičar Paul Lendvai.

adminadminComments 0

"EU paralisana, diskreditovane SAD, brine Kurtijeva ideja o ujedinjenju s Albanijom"

Ono što treba da zabrine posle izbora na KiM jeste politički program Aljbina Kurtija za ujedinjenje sa Albanijom, upozorava austrijski analitičar Paul Lendvai.

Činjenice da je EU paralisana dramom oko Bregzita, i da diskreditovana američka administracija više ne deluju kao sidro stabilnosti na Balkanu pobedi velikoalbanskih nacionalista u Prištini daju posebnu eksplozivnost, ocenjuje Lendvai.

Lendvai je, u komentaru objavljenom u bečkom dnevniku "Standard", ukazao da razlog za brigu za stabilnost tzv. Kosova, pa i regiona, nije političko delovanje Aljbina Kurtija na "unutrašnjem planu", već njegov dosledni nacionalistički kurs za ujedinjenje sa Albanijom.

I pored etničke i jezičke šarolikosti Albanaca koji žive u četiri balkanske države, kao i oko 1,5 miliona u dijaspori, san o velikoj Albaniji ostaje često neprimećeni politički i emocionalni faktor, kaže on.

Uz to, ne smeju se gubiti iz vida i panalbanski obeležene povremene izjave albanskog premijera Edija Rame, konstatuje Lendvai.

On ističe i da zamrtnuti konflikt može u svako doba izazvati sukobe.

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se