Politika

Evrostat: Hrvatska ima najveći pad u EU

05.09.2019 Hrvatska je u julu zabeležila najveći pad prometa od trgovine na malo na mesečnom nivou među zemljama Evropske unije.

adminadminComments 0

Evrostat: Hrvatska ima najveći pad u EU

Hrvatska je u julu zabeležila najveći pad prometa od trgovine na malo na mesečnom nivou među zemljama Evropske unije.

Manju sklonost potrošnji pokazali su i potrošači na nivou Unije, pokazale je u sredu analiza Evropske statističke službe.

U junu je promet od trgovine na malo u Hrvatskoj, na mesečnom nivu pao za 3,3 odsto u odnosu na jun kada je skočio 6,8 odsto, pokazao je izveštaj Evrostata, prenosi Poslovni dnevnik.

U grupi zemalja s najvećim padom potrošnje u julu, Evrostat na temelju raspoloživih podataka izdvaja i Nemačku i Belgiju, gde je promet u maloprodaji smanjen 2,2 odnosno 1,4 odsto.

Najveći rast prometa beleži Irska za 1,9 odsto, a sledi Slovenija s 1,2 odsto, te Bugarska i Malta, s po jedan posto većim prometom u maloprodaji.

Na nivou EU promet u maloprodaji u julu je pao za 0,5 odsto u odnosu na jun kada je prema revidiranim Evrostatovim procenama porastao 1,3 odsto.

U evrozoni promet je pao za 0,6 odsto, nakon revidiranog rasta od 1,2 odsto u junu.

Evropljani su u julu osetno manje posećivali prodavnice odeće, tekstilnih proizvoda i obuće, što se evidentiralo u padu prometa u maloprodaji tom vrstom proizvoda za 2,5 odsto u EU, te za 3,2 odsto u eurozoni.

U EU je blago porastao samo promet po poštanskim i narudžbama putem interneta, za 0,3 odsto, pokazuje izveštaj Evrostata.

Promet u maloprodaji motornih goriva stagnirao je i u EU i u evrozoni.

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se