Politika

Iran nikad prvi ne počinje rat, ali uništiće svakoga ko ga prvi napadne!

11.06.2019 Iran nikada neće započeti rat, ali će uništiti svakoga ko ga napadne, izjavio je danas iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif.

adminadminComments 0

Iran nikad prvi ne počinje rat, ali uništiće svakoga ko ga prvi napadne!

Iran nikada neće započeti rat, ali će uništiti svakoga ko ga napadne, izjavio je danas iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif.

 Džavad Zarif je na sastanku sa nemačkim kolegom Hajkom Masom izjavio da Teheran nema nameru da prvi započne rat ni sa kim.„Iran nikada neće započeti rat, ali će uništiti svakoga ko ga napadne“, rekao je Zarif.

Šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif povezao je napetost na Bliskom istoku sa ekonomskim ratom SAD protiv Irana.

„Nova napetost u našem u regionu je rezultat ekonomskog rata SAD protiv Irana. Smanjenje napetosti je moguće jedino ako se prekine ekonomski rati, rekao je Zarif na konferenciji za štampu sa nemačkim kolegom Hajkom Masom.

„Sigurni smo da će Nemačka i EU odigrati važnu ulogu u završetku ove napetosti“, dodao je iranski ministar.

On je rekao da je s nemačkim kolegom Hajkom Masom imao „iskrene i ozbiljne“ razgovore u Teheranu o spasavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, posle povlačenja SAD.

Poslednjih nedelja su tenzije između Vašingtona i Teherana dovele do toga da Amerika pošalje u Persijski zaliv nosač aviona i bombardere B-52 zbog još neobjašnjene pretnje iz Irana.

SAD planiraju i da pošalju još 900 vojnika, uz 600 koji se već nalaze na Bliskom istoku.

Iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif rekao je nešto ranije da će se Teheran snažno braniti protiv svake vojne ili ekonomske agresije i pozvao je evropske države da urade više na očuvanju nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Prema rečima Zarifa, njegova zemlja želi da izgradi uravnotežene odnose sa zalivskim arapskim susedima i predložio je sklapanje saveza o nenapadanju sa njima. 

Sputnjik

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se