Politika

JEDNOSTAVNO NEMAJU REŠENJE - Iz Boltona govori strah od ruskih hipersoničnih raketa!

15.08.2019 Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton optužio je Rusiju za krađu tehnologija potrebnih za stvaranje hipersoničnog oružja, uprkos tome što su SAD više puta naglašavale da na tom polju zaostaju za Rusijom, koja već poseduje hipersonično oružje kakvo trenutno nema nijedna druga zemlja na svetu.

adminadminComments 0

JEDNOSTAVNO NEMAJU REŠENJE - Iz Boltona govori strah od ruskih hipersoničnih raketa!

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton optužio je Rusiju za krađu tehnologija potrebnih za stvaranje hipersoničnog oružja, uprkos tome što su SAD više puta naglašavale da na tom polju zaostaju za Rusijom, koja već poseduje hipersonično oružje kakvo trenutno nema nijedna druga zemlja na svetu.

Ruski vojni eksperti kategorično odbacuju Boltonove optužbe, nazivajući ih neosnovanim, i postavljaju retoričko pitanje: zašto Amerika, ako već ima te tehnologije, do danas nije stvorila hipersonične projektile, a Rusija ih ima?

Rakete „Kindžal“, koje mogu da razviju hipersoničnu brzinu i pogode ciljeve kako na kopnu tako i na moru, već su u arsenalu ruske armije, a Rusija je započela i serijsku proizvodnju strateškog sistema „Avangard“, sa hipersoničnom krstarećom bojevom glavom koja manevriše tokom leta.

Podsetimo, u intervjuu radio-stanici „Glas Amerike“, Bolton je, komentarišući eksploziju na vojnom poligonu u ruskoj Arhangelskoj oblasti u kojoj je poginulo petoro ljudi, rekao da taj incident svedoči da — iako je njena ekonomija na nivou holandske — Rusija troši dosta sredstava na odbranu.

Ne samo na modernizaciju svog nuklearnog arsenala, nego i na stvaranje hipersoničnih raketa, čije su tehnologije većim delom ukradene od SAD.

Po Boltonovoj verziji, hipersonični potencijal, kao i mogućnost da ga steknu druge zemlje, ostaje realni problem SAD i njihovih saveznika.

Ruski vojni ekspert Andrej Koškin kaže da nije iznenađen Boltonovim optužbama, s obzirom na to da čak i Tramp svog pomoćnika za nacionalnu bezbednost karakteriše kao veoma agresivnog jastreba u spoljnoj politici.

„A ovaj jastreb ima jednu maniju — da progoni Rusiju i nepravedno je krivi za sve grehe. Danas on donosi sud o razvoju naše ekonomije, našeg oružja, iako je potpuno jasno da SAD trenutno zaostaju u razvoju hipersoničnog oružja i posebno hipersoničnih raketa.

A da bi ponizio Rusiju, on neosnovano govori o tome da mi krademo tehnologije iz SAD. Mislim da takve neutemeljene i uvredljive izjave tako visokog zvaničnika iz Vašingtona ne stvaraju lepu sliku o Trampovom timu“, kaže Koškin.

Ruski vojni eksperti takođe navode da su osnovni elementi tehnologije potrebne za kretanje na hipersoničnim brzinama razrađeni još u sovjetsko doba.

Tada su napravljeni zaštitni termomaterijali za svemirski brod za višekratnu upotrebu „Buran“, koji je ulazio u atmosferu hipersoničnom brzinom. Osim toga, savremene interkontinentalne balističke rakete koje se koriste u Rusiji opremljene su i bojevim glavama koje ulaze u atmosferu hipersoničnim brzinama.

Vojni ekspert, pukovnik u penziji Aleksandar Žilin, smatra da Boltonove izjave služe kao prikrivanje činjenice da se američka vojska trenutno nalazi u fazi duboke modernizacije, s obzirom na to da je pojavom Trampa usvojen program prenaoružavanja vojske.

Američki mediji tvrde da SAD trenutno ne raspolažu nikakvom odbranom od hipersoničnog oružja koje paralelno razvijaju Rusija i Kina, a uprkos ogromnim sredstvima koje Pentagon izdvaja u te svrhe, prvi sistemi odbrane od takvih raketa u arsenalu američke vojske mogli bi da se pojave tek sredinom 2020. godine.

Žilin, međutim, objašnjava da su ruska i američka armija dijametralno različite, te da imaju i potpuno različite zadatke.

„Otvoreni deo vojne doktrine SAD govori o tome da američka vojska nije namenjena za odbranu Amerike, već za vođenje ratova van njenih granica. To je čisto intervencionistička armija. A Rusija stavlja akcenat na odbrambeno oružje. Naša nuklearna trijada deluje kao faktor odvraćanja, a sve ostalo je odbrana“, ističe Žilin.

Iako je Rusija prestigla konkurenciju u stvaranju savremenog hipersoničnog oružja, ekspert smatra da danas ne postoji ubedljivi lider u toj sferi.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ranije rekao da posedovanje takvog oružja, bez sumnje, daje ozbiljnu prednost u sferi oružane borbe. Njegova moć, potencijal, tvrde vojni stručnjaci, mogu biti ogromni, a brzina ga čini neranjivim kada se radi o postojećim sistemima PRO i PVO, jer presretačke rakete, prosto rečeno, ne mogu da ga stignu.

Putin je naveo i da je posedovanje ovog oružja veoma važno, jer je ono „idealno“ i praktično neuništivo. Njega žele sve zapadne zemlje.

Sputnjik

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se