Politika

Kako se jedino Milo setio Srbije i Rusije

03.09.2019 Jedini koji je javno pomenuo da je Srbija i Rusija trebalo da budu u Varšavi, na ceremoniji obeležavanja početka Drugog svetskog rata je Milo Ðukanović.

adminadminComments 0

Kako se jedino Milo setio Srbije i Rusije

Jedini koji je javno pomenuo da je Srbija i Rusija trebalo da budu u Varšavi, na ceremoniji obeležavanja početka Drugog svetskog rata je Milo Ðukanović.

Kako piše Sputnjik, crnogorski predsednik bio je među dvadeset svetskih lidera na toj ceremoniji i on je, udaranjem u zvono mira i polaganjem venca na Spomenik neznanim junacima, poput ostalih državnika, odao počast žrtvama Drugog svetskog rata.

Iako je istakao da je odluka o tome koje će zemlje učestvovati na proslavi pripala domaćinu, Đukanović je poručio da bi sam događaj bio još potpuniji da su na njemu prisustvovali predstavnici Rusije i Srbije.

"Moje mišljenje je da bi događaj bio još potpuniji da je u njemu učestvovala i Rusija. Imam na umu, zapravo, tu grandioznu ulogu koju je tadašnji Sovjetski savez imao u oslobađanju Evrope i u zajedničkoj savezničkoj pobedi nad fašizmom", kazao je Đukanović, te poručio da jednako žali što se na događaju nisu pojavili ni predstavnici nekih drugih jugoslovenskih naroda, počev od Srbije.

Komentarišući ovakav stav Đukanovića, koji je za mnoge u Crnoj Gori bio iznenađenje, analitičar Igor Damjanović primećuje da se mora konstatovati da je, ma koliko to javnosti u Crnoj Gori zvučalo čudno, jedino negodovanje zbog nepozivanja Srbije i Rusije došlo od Mila Đukanovića.

"Ne verujem da je ovde po sredi reč o nekoj diskretnoj najavi promene političkog kursa, već pre je reč o izolovanom, slobodnom i razumnom političkom stavu crnogorskog predsednika, ili možda o posrednoj poruci organizatoru da su nepozivanjem Srbije i Rusije prevršili svaku meru", smatra Damjanović, dodajući da jučerašnja manifestacija u Varšavi, povodom 80. godišnjice od početka Drugog svetskog rata, predstavlja jedno od najgrubljih primjera skrnavljenja antifašističke tradicije.

"Kada odsustvu Srbije i Rusije dodamo izjave hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović i prisustvo predstavnika Letonije i Estonije, zemalja koje godinama tolerišu marševe poštovalaca boraca SS divizija, ili prisustvo predstavnika Ukrajine, koja poslednjih godina aktivno podiže spomen obeležja borcima svojih kvislinških formacija, zaokružena je bizarna slika jučerašnje manifestacije", uveren je sagovornik Sputnjika, uz zaključak da se "na jučerašnjoj farsi u Varšavi, Milo Đukanović možda jedini iz cele Evrope ponašao normalno i držao dostojanstveno".

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se