Politika

LAZANSKI: Novi udar na Srbiju, blokiran Dunav! 30 tenkova T-72MS spremno čeka na našoj istočnoj granici! - VIDEO

12.07.2019 Rumunija je nedavno Srbiji blokirala isporuku 30 tenkova T-72MS (Beli orao), koje je Rusija u okviru procesa tehničke obnove i modernizacije Vojske Srbije zajedno sa 30 oklopnih vozila BRDM-2 donirala Srbiji. “Imamo probleme s NATO paktom oko kupov...

adminadminComments 0

LAZANSKI: Novi udar na Srbiju, blokiran Dunav! 30 tenkova T-72MS spremno čeka na našoj istočnoj granici! - VIDEO

“Imamo probleme s NATO paktom oko kupovine određenih borbenih sistema, i to ne sofisticiranih. Osim s NATO probleme imamo i sa komšijskim zemljama pre svega sa Rumunima oko transporta tenkova.

Srbija sada plaća ležarinu za te tenkove, koji su već modernizovani, a Rumunija je blokirala njihov transport rečim putem”, izjavio je vojni komentator i budući ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski.

Lazanski kaže da kad je saznao za ovu podvalu Bukurešta pogledao kako je relulisan režim plovidbe Dunavom.

“Član 27. Dunavske konvencije navodi da kada je neka roba u tranzitu, ne navodi se i koja vrsta robe nijedna članica i potpisnica Dunavske konvencije nema pravo to da blokira.

Mi smo članica Dunavske konvencije, Ruska Federacija takođe kako sukcesor SSSR-a.

Rumuni ovo ne bi smeli da nam rade i treba neko da postavi pitanje Bukureštu po kom osnovu oni Srbiji blokiraju uvoz robe Dunavom, rekao je Lazanski i dodao:

“Ono što mi sad doživljavamo od Rumunije je veliki bezobrazluk i odakle njima pravo da blokiraju međunarodni plovni put.

Oni imaju pravo po konvenciji da pregledaju teret i provere šta brod prevozi, ali ne i da blokiraju put”, ispričao je besno Lazanski i naglasio i da povremeno iz njih izbije neki stav koji Srbija ne očekuje.

Da se nešto iza brda valja govori i razgovor sa jednim ekspertom za bezbednosna pitanja iz susedne države koja je članica NATO pakta.

On kaže u neformalnom razgovoru da je moguće da je Rumunija blokirala transport tenkova Srbiji.

„Deo poteza koji Srbija vuče zabrinjava sve vaše komšije iz NATO kruga.

Ne dogovarate se sa komšijama i solirate blokovski, kao da ste Belorusija ili Kazahstan, ili neka Centralna Azija – bez shvatanja regiona oko vas. Ovo nema nikakve veze sa SAD…”, rekao je izvor NATO.

Srbija je na ime donacije od Rusije dobila 30 tenkova T-72B1 MS ili „beli orao” (objekt 184-1MS). T 72MS modernizovana je verzija tenka T-72B1, koja je razvijena u 61. fabrici za opravku oklopnih vozila „Strelni” kod Sankt Peterburga.

Ova verzija tenka opremljena je sa dnevno-noćnom nišanskom spravom PN-72U sosna-U i panoramskom nišanskom spravom PKP-72 s termalnim kanalom treće generacije.

Upotreba ovog optoelektronskog sistema omogućava posadi tenka T-72B1 MS da stekne daleko bolji pregled situacije na bojnom polju. Međutim, tenk T-72B1 MS je ipak znatno slabija verzija tenka T-72B3 kada je reč o oklopnoj zaštiti.

Pasivna oklopna zaštita se sastoji od ERA oklopa „kontakt-1″. Za ovu verziju tenka, najviše su zainteresovane zemlje Latinske Amerike, Urugvaj i Nikaragva, dok je četvrti korisnik koji je dobio ove tenkove Laos.

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se