Politika

Lazanski: Vučićev susret sa Pompeom dokaz da Kosovo za SAD nije završena stvar

20.08.2019 Ambasador Srbije u Moskvi Miroslav Lazanski ocenio je današnji susret predsednika Aleksandra Vučića sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom veoma značajnim i da je to, što Amerika organizuje ovakve susrete, dokaz da insistira na nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

adminadminComments 0

Lazanski: Vučićev susret sa Pompeom dokaz da Kosovo za SAD nije završena stvar

Ambasador Srbije u Moskvi Miroslav Lazanski ocenio je današnji susret predsednika Aleksandra Vučića sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom veoma značajnim i da je to, što Amerika organizuje ovakve susrete, dokaz da insistira na nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

„Time što Amerika insistira na takvim susretima samo pokazuje da za njih, bez obzira što deklarativno ambasadori Amerike i u Beogradu i u Prištini kažu da je proces nezavisnosti Kosova završena stvar, ovo pokazuje da ipak nije završeno“, rekao je Lazanski gostujući u Jutarnjem programu RTS.

„Čim Amerika insistira da se dijalog Beograda i Prištine nastavi i čim Amerikanci organizuju ovakve susrete to pokazuje da ima prostora za neku vrstu rešenja koje bi bilo prihvatljivo i za Beograd“, dodao je Lazanski.

Istakao je da je status Kosova, bez obzira na jednostrana priznanja, regulisan Rezolucijom 1244, koja se može promeniti samo uz saglasnost članica Saveta bezbednosti UN i da to moraju da odobre Velika Bitanija, Francuska, Kina, Amerika i Rusija.

„Bez te saglasnosti nema promene Rezolucije 1244, a onda formalno-pravno ni promene statusa“, naveo je Lazanski.

Upitan da li se sedište dijaloga Beograda i Prištine zaista pomera od EU prema velikim igračima, Lazanski kaže da se pomera jer je Evropska unija pokazala svoju nemoć.

„Imali su dovoljno vremena da se dokažu, nisu mogli čak da nateraju Prištinu ni oko tih taksi. Bilo koja krizna situacija koja se dogodila na prostorima Kosmeta Evropska unija nije uradila ništa. Stalno se ide ka toj vrsti ujednačavanja obe strane, poziva se i Beograd i Priština, pri tome jasno je ko je glavni uzročnik svih problema u južnoj srpskoj pokrajini“, naglasio je Lazanski.

Komentarišući odluku SAD i Velike Britanije da njihovi predstavnici izađu iz kosovske agencije za imovinu, Lazanski kaže da je „očito da predstavnici Velike Britanije i Amerike u Prištini imaju na licu mesta sve mogućnosti da se uvere da li u toj vrsti privatizacije ima nepoštenih igara“.

„Verovatno nisu spremni da oni budu neka vrsta pokrovitelja svemu tome i neka vrsta fasade svemu onome što se zbiva“, naglasio je Lazanski.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom u Njujorku i prisustvovati sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Bliskom istoku.

Očekuje se da će glavna tema razgovora Aleksandra Vučića i Majka Pompea biti situacija na Kosovu.

 

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se