Politika

Milivojević: Zapadni Balkan ponovo u žiži globalne politike

08.11.2019 Diplomata Zoran Milivojević kaže za RTS da Srbija mora da vodi racionalnu politiku po pitanju Kosova i Metohije i pronađe načine da realizuje svoje interese, ne gurajući prst u oko velikim silama.

adminadminComments 0

Milivojević: Zapadni Balkan ponovo u žiži globalne politike

Diplomata Zoran Milivojević kaže za RTS da Srbija mora da vodi racionalnu politiku po pitanju Kosova i Metohije i pronađe načine da realizuje svoje interese, ne gurajući prst u oko velikim silama.

Zoran Milivojević je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekao da je skup u Ženevi u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma važan jer pokazuje da je Zapadni Balkan ponovo u žiži globalne politike, pogotovo posle nedavanja datuma za početak pregovora Severnoj Makedoniji i Albaniji.

"Odluka Hašima Tačija da ode u Berlin da se sretne sa Pompeom potvrđuje stav prištinske vlasti da bude direktno orijentisana na Ameriku. S druge strane, Vašington pokazuje interes da bude direktno uključen preko svojih izaslanika", istakao je Milivojević.

Smatra da je razlog tome i neuspeh Evropske unije da u poslednjih pet godina učini nešto kako bi se kosovski čvor razmrsio.

"Rekao bih da su imali istorijsku šansu. Ne samo gospođa Mogerini, nego cela ta ekipa. Vodili su pregovore neuspešno, što je pokazalo dve stvari - da Evropska unija nema više globalnu težinu i da nema mehanizam kojim bi realizovala svoje ciljeve i kojim bi uticala na prištinske vlasti da se dijalog nastavi", kazao je Milivojević.

Ističe da takva situacija nije dobra, jer se uvek loše završilo po male zemlje kada velike sile arbitriraju.

"Neophodno je voditi racionalnu politiku, nikako ne gurati prst u oko velikima i tražiti načine da realizujemo svoje interese na jedan optimalan način, mudrom spoljnom i racionalnom politikom", naglašava Milivojević.

Ističe da je francuski predsednik Emanuel Makron dao oštre ocene o stanju Evrope i NATO pakta.

"To je nastavak ispoljavanja njegovih ocena o položaju Evrope i globalnih odnosa. Bio je brutalno direktan", smatra Milivojević.

Kaže da izjave Aljbina Kurtija upućuju na zaključak da kod njega nema spremnosti za dijalog.

"On govori o nekakavom reciprocitetu. Sve što govori, polazi od platforme koja je za nas neprihvatljiva - priznanje i ništa više. Kada govori o reciprocitetu, on demonstrira državnost Kosova. To nas ne približava dijalogu", kaže Milivojević.

Kaže da je neprihvatljivo odmah razgovarati o priznanju Kosova i modalitetima kako do njega doći.

"Za srpsku stranu je prihvatljivo da se vratimo nazad i vidimo šta je iza nas ostalo i da prištinska strana ispuni sve obaveze koje su ostale, pa da onda vidimo šta bi mogao da bude kompromis", ističe Zoran Milivojević.

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se