Politika

NAJNOVIJA VEST: Huti iz Jemena upali u S. Arabiju i zarobili nekoliko hiljada vojnika

28.09.2019 Jemenski pobunjenici Huti su izveli veliku vojnu operaciju na granici sa saudijskom provincijom Nadžran, tokom koje su zarobili nekoliko hiljada vojnika. Tom prilikom zaplenili su nekoliko stotina tra

adminadminComments 0

NAJNOVIJA VEST: Huti iz Jemena upali u S. Arabiju i zarobili nekoliko hiljada vojnika

Jemenski pobunjenici Huti su izveli veliku vojnu operaciju na granici sa saudijskom provincijom Nadžran, tokom koje su zarobili nekoliko hiljada vojnika.

Tom prilikom zaplenili su nekoliko stotina transportnih sredstava arapske koalicije, rekao je televiziji “Pres TV“ brigadni general Jahja Saria, zvanični predstavnik oružanih snaga pokreta.

“Oružane snage Jemena objavljuju da je izvedena opsežna vojna operacija na osi nadžrana. Neprijatelj je pretrpio velike gubitke u tehnici i živoj sili. Hiljade neprijateljskih vojnika su zarobljeni, na stotine su ubijeni i ranjeni”, rekao je Saria.

Između ostalog, za 72 sata izvođenja operacije Huti su uspeli da opkole “tri vojne brigade neprijateljskih snaga”, koje su bile u potpunosti razbijene, čime je “oslobođeno” stotine kvadratnih kilometara. Po njegovim rečima, zaplenjena je velika količina oružja, uključujući na stotine transportnih sredstava.

Među zarobljenima su, kako saudijski vojnici i oficiri, među kojima je mnogo komandira, tako i vojnici drugih nacionalnosti.

Predstavnik Huta uverava da se sa zarobljenicima postupa „u skladu sa verskim principima, običajima i tradicijama Jemena“.

Saria je izjavio i da nameravaju da traže od „neprijatelja razmenu zarobljenika“. On je dodao da su pobunjenici, osim kopnenih snaga, tokom operacije iskoristili i protivvazdušne i raketne snage, kao i jedinice zadužene za puštanje udarnih dronova.

Konflikt u Jemenu je počeo 2014. godine, kada su prestonicu Sanu preuzeli šiitski pobunjenici Huti, koje podržava Iran. Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom 2015. godine počela je borbu protiv Huta, a u vazdušnim napadima koalicije živote je izgubilo na hiljade civila. Saudijska koalicija za sada nije potvrdila ni demantovala ove informacije

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se