Politika

NAJNOVIJA VEST – Lavrov: SAD pokušavaju da revidiraju “Briselski sporazum” i uzmu Srbima i sever Kosova

02.10.2019 Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da SAD pokušavaju da revidiraju Briselski sporazum, u delu koji se odnosi na Zajednicu srpskih opština. Kako je naveo, na taj način SAD pokušavaju da

adminadminComments 0

NAJNOVIJA VEST – Lavrov: SAD pokušavaju da revidiraju “Briselski sporazum” i uzmu Srbima i sever Kosova

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da SAD pokušavaju da revidiraju Briselski sporazum, u delu koji se odnosi na Zajednicu srpskih opština.

Kako je naveo, na taj način SAD pokušavaju da “uvuku Kosovo u NATO” i tamo zadrže svoju vojnu bazu.

U tom kontekstu, Lavrov je podsetio da je pre četiri godine potpisan sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština na KiM, kojim se garantuju jezička, kulturna i verska prava Srba, prenosi TAS.

“Ova zajednica nije teritorijalno kompaktna – postoji sever, gde su teritorije blizu jedna druge i postoje enklave, koje su takođe deo ove zajednice. Ova zajednica ima svoju zastavu, himnu i grb. Sporazum je ostao na papiru četiri godine. Sada su u toku pokušaji da se izvrši njegova revizija svim sredstvima, uz aktivno učešće SAD u cilju razvoja situacije u kojoj bi Kosovo moglo da bude uvučeno u NATO, zajedno sa najvećom američkom bazom u Evropi, Bondstilom”, rekao je Lavrov na 16. godišnjoj sednici tink tenka iz Moskve “Klub za diskusiju Valdaj”.

Lavrov je ranije izjavio da SAD i pojedini njihovi evropski partneri nameravaju da uvuku BiH u NATO.

(Tanjug)

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se