Politika

NOVI DIPLOMATSKI SKANDAL U REŽIJI AMERA! FBI vrbovao rusku poslanicu za špijuna!

07.10.2019 Amerikanci su pokušali da pridobiju rusku poslanicu Ingu Jumaševu da špijunira za SAD. Agenti FBI su Jumaševu, koja je u subotu otputovala u Ameriku u službenu posetu, više od sata ispitivali na aerodromu u NJujorku i nudili joj čak i "neformalni" razgovor sa njihovim šefom.

adminadminComments 0

NOVI DIPLOMATSKI SKANDAL U REŽIJI AMERA! FBI vrbovao rusku poslanicu za špijuna!

Amerikanci su pokušali da pridobiju rusku poslanicu Ingu Jumaševu da špijunira za SAD. Agenti FBI su Jumaševu, koja je u subotu otputovala u Ameriku u službenu posetu, više od sata ispitivali na aerodromu u NJujorku i nudili joj čak i "neformalni" razgovor sa njihovim šefom.

Ona je odbila saradnju i o svemu odmah obavestila ambasadu Rusije u Vašingtonu.

Poslanica ruske Dume krenula je na forum Dijalog Fort Ros u Kaliforniji, koji je počeo juče. U pitanju je platforma za komunikaciju između ruskih poslanika i američkih kongresmena. Žena je u subotu sletela na aerodrom u NJujorku, odakle je trebalo da nastavi put, ali su je u tome omeli pripadnici FBI. Oni su je čekali na aerodromu i rekli joj da pođe sa njima.

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov naveo je da su Jumaševu praktično priveli i ispitivali je više od sata, nakon čega su je pustili.

- Agent FBI prišao joj je na aerodromu, predstavio se i poveo je izdvojenu sobu. Tokom ispitivanja agent joj je ponudio da se neformalno sretne sa njegovim šefom u FBI, kako bi popili kafu i razgovarali u opuštenijoj atmosferi - otkrio je Antonov.

On je istakao da Rusija takve postupke Amerike smatra neprihvatljim.

- Poslali smo protestnu notu Stejt departmentu. Očekujemo objašnjenje - rekao je Antonov.

Inga Jumaševa nije želela da otkrije šta su agenti FBI hteli od nje, ali je naglasila da je ispitivanje bilo neprijatno.

- O svemu sam obavestila ruskog ambasadora Antonova čim su me pustili. Sada diplomate rešavaju tu stvar - izjavila je Jumaševa.

Iako nije htela da otkrije o čemu je pričala sa agentima FBI, veruje se da su je oni vrbovali za špijuna. - Amerikanci ne mogu da dođu do podataka iz ruskih diplomatskih misija, pa na sve moguće načine pokušavaju da privole ruske građane da rade za njih. Obaveštajci SAD prate ruske državljane po Americi, raspisuju oglase preko Fejsbuka u potrazi za špijunima i maltretiraju ruske diplomate i zvaničnike - pišu ruski mediji.

Oni podsećaju da Amerikanci tokom zasedanja Generalne skupštine UN u NJujorku nisu izdali vize za osam članova ruske diplomatske delegacije. - To je maltretiranje i vrsta pritiska. Do danas nisu objasnili zašto su to uradili. Oni su samo zemlja domaćin UN i nemaju pravo da odbiju zahtev za vizu diplomatama koji idu u tu međunarodnu organizaciju - ističu ruski mediji.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov saopštio je da incident u NJujorku predstavlja još jedan neprijateljski gest Amerike i da će on uticati na dalje urušavanje odnosa između Vašingtona i Moskve. - Oni koji donose odluke u Vašingtonu moraju da razmisle kuda njihovi potezi vode. Ovakva njihova politika ne gleda unapred i veoma je opasna. S druge strane, interesovanje javnosti za Dijalog u Fort Rosu pokazuje da američki građani više vole bilateralnu saradnju nego konfrontacije - naveo je Lavrov u saopštenju.

 

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se