Politika

Otkriveni tajni razgovori Amerikanaca i Nemaca – KLINTON: Rasturio sam VELIKU SRBIJU!

21.05.2019 Slobodan Milošević i Franjo Tuđman zajedno su planirali stvaranje „velike Srbije“ i „velike Hrvatske“, a na račun muslimana u BiH, tvrdio je američki predsednik Bil Klinton u razgovorima sa najvišim nemačkim zvaničnicima Helmutom Kolom i Gerhardom Šrederom devedesetih godina.

adminadminComments 0

Otkriveni tajni razgovori Amerikanaca i Nemaca – KLINTON: Rasturio sam VELIKU SRBIJU!

Slobodan Milošević i Franjo Tuđman zajedno su planirali stvaranje „velike Srbije“ i „velike Hrvatske“, a na račun muslimana u BiH, tvrdio je američki predsednik Bil Klinton u razgovorima sa najvišim nemačkim zvaničnicima Helmutom Kolom i Gerhardom Šrederom devedesetih godina.

Strah Amerikanaca i Nemaca zbog Tuđmanovog i Miloševićevog odnosa vidi se i u depeši iz 1999, u jeku NATO bombardovanja, a tiču se tajnih razgovora Bila Klintona i kancelara Kola 1995. godine, odnosno Šredera 1999.

Klintonova argumentacija o Tuđmanu kao Miloševićevom savezniku na početku ratnih sukoba u BiH ima uporište u nizu američkih diplomatskih depeša, poput depeše iz 1992. iz koje se vidi da američke diplomate u razgovorima sa Tuđmanom upozoravaju hrvatskog predsednika da se ne poigrava idejom podele BiH sa Miloševićem jer će time naštetiti Hrvatskoj.

U jednoj drugoj belešci Helmut Kol poručuje Klintonu da je zabrinut zbog mogućnosti da „Tuđman i Milošević sklope tajni sporazum ispod stola na štetu treće strane“.

– Tad bismo imali „veliku Srbiju“ i „veliku Hrvatsku“. To i dalje ostaje opasnost – kaže Kol Klintonu u februaru 1995.

– Spreman sam da svom snagom izvršim pritisak na Tuđmana – dodaje Kol.

Klinton je na te Kolove reči uzvratio:

– SAD žele da ojačaju muslimansko-hrvatsku federaciju, ne želimo da se Tuđman i Milošević dogovaraju svima iza leđa. Ja ću to sprečiti!

Strah Amerikanaca i Nemaca zbog Tuđmanovog i Miloševićevog odnosa vidi se i u depeši iz 1999, u jeku NATO bombardovanja, gde se navodi da je prvi hrvatski predsednik bio vrlo blizu toga da ga Hag optuži za ratne zločine.

– U ratnim danima Bosne, nakon što je Tuđman video da Milošević doslovno prolazi nekažnjen ubistva, odlučio je da in može da radi isto. Bio je to neprirodan savez. Trebale su nam oko dve godine da okrenemo Tuđmana od savezništva sa Miloševićem prema savezništvu sa Bošnjacima.

To nam je naravno koristilo. Armija BiH je ojačala boreći se s Hrvatima, osvojili su teritoriju i potom smo mi sa NATO-om bombardovali. Stoga, kako god bilo, imamo određeni broj problema sa Hrvatskom, ali mislim da možemo da smislimo način da to funkcioniše – zaključuje Klinton.

Nekadašnji predsednik Savezne vlade SRJ Momir Bulatović kaže da je reč o geopolitičkim igrama.

– Ta ideja Tuđmana i Miloševića nije ozvaničena ni an jednoj međunarodnoj konferenciji, tako da je teško govoriti šta su njihovi interni razgovori.

Ove depeše pokazuju tek geopolitičke interese Amerikanaca i Nemaca, a podsetiću vas da je Amerikancima bilo u interesu da bude rata. Milošević je razumeo potrebu za stvaranjem nezavisne hrvatske države, ali je imao problem sa položajem Srba u svemu tome – objašnjava Bulatović.

Prema rečima advokata Tome File, Tuđman se plašio Miloševića, to je bila suština njihovog odnosa.

– Znam za priču da je postojala neka salveta gde su Tuđman i Milošević nešto vukli linije, pa delili Makedoniju, Bosnu, pa delili, ovo i ono, ali znam da je Milošević rekao da je sve to bilo neozbiljno. Definitivno je Milošević mislio da može da opstane samo Srbija, a Tuđman ga se plašio – ističe Fila.

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se