Politika

Otvorena poruka Rusije za Srbiju!

23.08.2019 Zapad nije predaleko od toga da ozbiljno uzme u razmatranje to da je Beograd karika u odnosima Istoka i Zapada, jer drugačije u Srbiji ne može da postigne svoj cilj.

adminadminComments 0

Otvorena poruka Rusije za Srbiju!

Zapad nije predaleko od toga da ozbiljno uzme u razmatranje to da je Beograd karika u odnosima Istoka i Zapada, jer drugačije u Srbiji ne može da postigne svoj cilj.

Bolje vrabac u ruci, nego golub na grani. Tom logikom bi mogao da se rukovodi Zapad kada bude cenio koliki uticaj može imati u Srbiji i na Srbiju.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da Beograd vidi kao kariku u odnosima Zapada i Rusije.

Ta javna izjava Rusije, prva takve vrste, je neka vrsta izazova Zapadu da i on pruži takva uveravanja i to prizna, smatra nekadašnji šef srpske diplomatije Vladislav Jovanović.

Na pitanje koliko je ideja koju je izneo Bocan-Harčenko prihvatljiva i za Zapad, koji je pod svoje okrilje već stavio sve ostale balkanske zemlje, Jovanović za Sputnjik odgovara da to smatra realnim.

On je mišljenja da bi takvo priznanje sa Zapada moglo da stigne posle jednog procesa koji bi bio na kraću stazu.

„Ovo što je izjavio ruski ambasador je prva otvorena izjava te vrste koju će Zapad sigurno da registruje.

Zapad bi više voleo da Srbija bude inkorporirana u njegove organizacije, uključujući i NATO, ali je sve svesniji da do toga uopšte neće doći, ili ne u predvidljivijoj budućnosti, pa će morati da se ide ka nekoj srednjoj poziciji“, objasnio je diplomata.

On napominje da je Srbija svojom višegodišnjom politikom ekvidistance, političke nezavisnosti i vojne neutralnosti, uspela da stekne izuzetno mesto na Balkanu i u Evropi, koje je i obavezuje, ali i izlaže potencijalnim opasnostima. To je, kako kaže sagovornik Sputnjika, šansa sa rizikom.

Onaj ko tu šansu želi da koristi mora da bude pažljiv da vođenjem politike taj rizik ne poveća.

Kako ističe, šansa je značajna, čak i izazovna i retko kojoj zemlji se takva šansa pruža, jer je pozitivna činjenica što smo jedna jedina zemlja koja ima dobre odnose sa obema stranama.

On smatra da izjava ambasadora Rusije u dobroj meri oslikava postojeću stvarnost, ali i dodaje da bi bila potvrđena ona mora da bude prihvaćena i sa druge strane. 

Zato on javno priznanje Rusije vidi kao vrstu izazova Zapadu, kojem će značiti i biti od koristi Srbija koja je zakoračila u evrointegracije, a koja je afirmisana kao vojno, pa i politički neutralna zemlja.

Sputnjik

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se