Politika

Ovako NATO planira da obuzda Rusiju!

12.08.2019 Након престанка важења Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета НАТО намерава да појача војно застрашивање Русије и политички дијалог, пише „Франкфуртер алгемајне цајтунг“. Према мишљењу генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга, један од разлога зашто је Русија прекршила услове споразума јесте чињеница да је Кина направила и распоредила ракете …

adminadminComments 0

Ovako NATO planira da obuzda Rusiju!

 

Nakon prestanka važenja Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa NATO namerava da pojača vojno zastrašivanje Rusije i politički dijalog, piše „Frankfurter algemajne cajtung“.

Prema mišljenju generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, jedan od razloga zašto je Rusija prekršila uslove sporazuma jeste činjenica da je Kina napravila i rasporedila rakete srednjeg dometa.

Za sada ostaje nada da će se strane vratiti poštovanju Sporazuma, dok Alijansa nije ulazila u detalje svojih daljih koraka, navodi nemački list.

U ovom trenutku Stoltenberg naglašava da NATO ne želi novu trku u naoružanju i obećava da će dati vojni, diplomatski i politički odgovor.

Eksperti za bezbednost upozoravaju na mogućnost izbijanja regionalnih ratova sa Rusijom. Prema njihovom mišljenju, raspoređivanje krstarećih raketa u evropskom delu Rusije i modernizacija i proširenje skladišta nuklearnog arsenala na Koljskom poluostrvu i u Kalinjingradu pokazuju da zvanična Moskva povećava svoje naoružanje.

NATO treba da priprema sopstvene arsenale i da povećava odbrambene mogućnosti Poljske i baltičkih država.

„Iako je naredno raspoređivanje američkih raketa srednjeg dometa u Evropi za sada obustavljeno, to ni u kojem slučaju ne znači da je Alijansa bespomoćna u pogledu ruskog liderstva“, piše „Frankfurter algemajne cajtung“.

Alijansa planira i da poveća snage brzog reagovanja tri puta i da pojača vojne jedinice na istočnom obodu, navodi list.

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se