Politika

Panika u Oslu, suhoji demonstrirali plan UNIŠTENJA glavnog američkog radara u Evropi: RUSI DIGLI 11 BOMBARDERA SU-24 I POSLALI IH NA NORVEŠKU! - VIDEO

13.02.2019 Direktor Obaveštajne službe Norveške, general-potpukovnik Morten Haga Lunde tvrdi da je Rusija navodno vežbala napad na norveški arktički radar.

adminadminComments 0

Panika u Oslu, suhoji demonstrirali plan UNIŠTENJA glavnog američkog radara u Evropi: RUSI DIGLI 11 BOMBARDERA SU-24 I POSLALI IH NA NORVEŠKU! - VIDEO

Direktor Obaveštajne službe Norveške, general-potpukovnik Morten Haga Lunde tvrdi da je Rusija navodno vežbala napad na norveški arktički radar.

Prema rečima Lunde, u napadu, koji se navodno desio 14. februara 2018. godine, učestvovalo je 11 bombardera Su-24, piše Barents observer.

General je kazao da su oni poleteli sa aerodroma Mončegorsk u Murmanskoj oblasti, preleteli Barencovo more, a zatim se okrenuli za 180 stepeni, imitirajući napad u pravcu Varde koji je najseverniji norveški grad, piše list.

Lunde je izjavio da je takav napad organizovan i 2017. godine, ali je tada bilo manje ruskih aviona.

U Vardi, koja se nalazi pored ruske granice, postavljen je američki radar „Globus 2“ kojim zvanično upravlja Obaveštajna služba Norveške.

Prema podacima eksperata, taj radar može da se koristi za praćenje lansiranja ruskih interkontinentalnih balističkih raketa i da prati delatnost Severne flote.

Prema zvaničnoj verziji, radar prati objekte u kosmosu.

Ruska strana je više puta izražavala zabrinutost zbog pozicije radara kod same granice Kolskog poluostrva, pošto on može da postane deo američkog sistema PRO.

 

Sputnjik Srbija

 

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se