Politika

Peking: Američke raketne probe otvaraju novo poglavlje i dovešće do nove trke u naoružanju!

20.08.2019 Jednostrani potezi Vašingtona u vezi sa testiranjem krstarećih raketa kopnenog baziranja dovešće do globalne trke u naoružanju i negativno se odraziti na globalnu stabilnost, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Geng Šuang.

adminadminComments 0

Peking: Američke raketne probe otvaraju novo poglavlje i dovešće do nove trke u naoružanju!

Jednostrani potezi Vašingtona u vezi sa testiranjem krstarećih raketa kopnenog baziranja dovešće do globalne trke u naoružanju i negativno se odraziti na globalnu stabilnost, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Geng Šuang.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine pozvao je Sjedinjene Američke Države da odustanu od hladnoratovskog načina razmišljanja, pokažu uzdržanost u razvoju naoružanja, štite postojeći sistem kontrole naoružanja i učine više kako bi obezbedile globalnu stratešku ravnotežu i stabilnost.

Pentagon je 19. avgusta saopštio da je testirao konvencionalnu krstareću raketu kopnenog baziranja koja je ranije bila zabranjena Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

Raketa je uspešno pogodila cilj nakon više od 500 kilometara leta.

Sporazum je prestao da važi 2. avgusta, a prema njegovim odredbama rakete dometa od 500 do 5.500 kilometara su bile zabranjene.

Pentagon je kasnije potvrdio za Sputnjik da je testirana modifikacija krstareće rakete „tomahavk“ predviđena za pogađanje kopnenih ciljeva.

Sputnjik

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se