Politika

Pet minuta koji su potresli NATO: Sletanje ruskog aviona zabrinulo Alijansu - VIDEO

12.07.2019 Rusija je objavila petominutni snimak na kom se vidi sletanje aviona sa sistemom S-400 na aerodrom u Turskoj. Početak isporuke ruskih sistema S-400 Turskoj zabrinuo je NATO.

adminadminComments 0

Pet minuta koji su potresli NATO: Sletanje ruskog aviona zabrinulo Alijansu - VIDEO

Pet minuta koji su potresli NATO: Sletanje ruskog aviona zabrinulo Alijansu - VIDEO

Rusija je objavila petominutni snimak na kom se vidi sletanje aviona sa sistemom S-400 na aerodrom u Turskoj. Početak isporuke ruskih sistema S-400 Turskoj zabrinuo je NATO.

„Alijansa je duboko zabrinuta nastalom situacijom. Generalni sekretar (Jens Stoltenberg) je ranije više puta izjavljivao da svaka članica NATO-a ima pravo da samostalno donosi odluke o tome koje tipove naoružanja će koristiti, ali ruski sistemi će biti nekompatibilni sa sistemima američke protivraketne odbrane, i to je problem“, saopštila je Alijansa.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nije ostavljao dileme oko toga da li će ruski sistem biti korišćen.

„Turska će upotrebiti lansirne protivvazdušne sisteme S-400, koje je kupila od Rusije, ukoliko bude napadnuta“, izjavio je Erdogan.

Americi se to nikako nije dopalo.

Video možete pogledati na linku ispod: 

https://www.facebook.com/rs.sputniknews/videos/1129163627278255/

Tursku očekuju negativne posledice ako isporuke ruskih protivvazdušnih raketnih sistema S-400 budu izvršene, rekla je na konferenciji za novinare portparolka Stejt departmenta Morgan Ortegus.

„Naš stav u Stejt departmentu prema Turskoj i S-400 se nije promenio“, rekla je ona, komentarišući pisanje medija da isporuke S-400 mogu biti izvršene već u utorak.

Ranije je vršilac dužnosti šefa Pentagona Mark Ešper rekao da Turska neće dobiti američke vojne avione F-35 ako kupi ruske sisteme S-400.

Ankara je ranije više puta naglašavala da neće odustati od kupovine ruskih protivraketnih sistema. Vašington smatra da su sistemi S-400 nekompatibilni sa NATO standardima i preti Ankari sankcijama i odlaganjem ili ukidanjem procesa prodaje najnovijih aviona F-35.

Erdogan je i na ovo oštro odgovorio.

„Sjedinjene Američke Države se bave pljačkom, odbijajući da isporuče Turskoj najnovije borbene avione F-35 iako je Ankara redovno vršila isplate“, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Sputnjik

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se