Politika

PONUDA KOJA SE NE ODBIJA! DAČIĆ PRIHVATA PLAN AMERA: Kupaću se na Skadru ako nam daju izlaz na more!

12.09.2019 "Ako je plan Amerike da nam ponudi izlaz na more, ako je to njihova ideja, onda je ja prihvatam odmah", poručuje Ivica Dačić, šef srpske diplomatije.

adminadminComments 0

PONUDA KOJA SE NE ODBIJA! DAČIĆ PRIHVATA PLAN AMERA: Kupaću se na Skadru ako nam daju izlaz na more!

"Ako je plan Amerike da nam ponudi izlaz na more, ako je to njihova ideja, onda je ja prihvatam odmah", poručuje Ivica Dačić, šef srpske diplomatije.

Naime, predlog Gregorija Koplija sa Instituta za strateške studije u Vašingtonu predviđa da se Srbiji vrati sever, deo Kosova gde je većinsko srpsko stanovništvo, te da se napravi koridor do zapadne Albanije kako bi Srbija dobila izlaz na more, što je američki predsednik Vilson i zahtevao 1919. godine.

- Onda bi to bila dobitna kombinacija Srbije i Albanaca, bilo sa Kosova, bilo iz Albanije - objasnio je Kopli.

Po mišljenju Koplija, koji je inače urednik američkog časopisa Odbrana i inostrani poslovi, Srbiji bi pripao deo obale u blizini Skadra.

Analizirajući ovaj predlog, šef srpske diplomatije kaže da mu ne zvuči loše.

- Ovo nisu ideje koje zastupa Srbija u pregovorima niti zahtevi kada govori o rešenju kosovskog pitanja. Naša pozicija je jasna, ne tražimo tuđe teritorije, nemamo ambicija da otimamo tuđe. Borimo se za interes naše države i našeg naroda - naglašava Dačić.

Ipak, kako kaže, ako Amerika i predsednik Donald Tramp smatraju da je rešenje u predlogu koji predlaže Kopli, Dačić kaže da mu se ne bi suprotstavio.

- Ne mogu da se bunim ako je to njihova procena da bi se tako rešila situacija i obezbedio trajni mir. U tom slučaju ja bih se rado okupao na Skadru - poručuje Dačić i ističe da takvih ideja zasad nije bilo za pregovaračkim stolom.

Istovremeno, Dačić podseća da je bilo raznih predloga, sa svih strana sveta, ali da se tokom pregovora nije razgovralo ni o jednom od njih.

- Trenutno nema nikakvog dijaloga, na snazi su i dalje takse koja je uvela Priština na srpsku robu. Uz sve to, ni obaveze koje su prihvatili Briselskim sporazumom nisu ispunili. Da bismo o bilo čemu pričali, Priština bi morala da ukine takse, pa da ispuni sve na šta se obavezala. Tako da, uprkos lepim željama, dogovor Beograd i Prištine još uvek je jako daleko - zaključio je ministar spoljnih poslova.

- Kosovo se više neće vratiti pod okrilje Srbije, kao što je to nekad bilo

- Albansko stanovništvo i OVK su oduvek imali želju da se ujedine sa Albanijom, to je vrlo moguće i moglo bi da bude priznato od međunarodne zajednice

- Srbija želi i treba da bude moćan most između istoka i zapada

- Srbi u ovom trenutku ponovo moraju da veruju sami u sebe jer oni su vrlo jedinstveni, kad su ujedinjeni, mogu da učine velike stvari

- Deo Kosova gde Srbi čine većinu

-  Koridor do zapadnog dela Albanije

- Deo obale u blizini Skadra

 

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se