Politika

"Rat Indije i Pakistana odneo bi 125 miliona života - bio bi uništen ceo svet"

03.10.2019 Nuklearni rat između Indije i Pakistana mogao bi da odnese i do 125 miliona ljudskih života u samo nekoliko dana, prenosi "Raša tudej".

adminadminComments 0

"Rat Indije i Pakistana odneo bi 125 miliona života - bio bi uništen ceo svet"

Nuklearni rat između Indije i Pakistana mogao bi da odnese i do 125 miliona ljudskih života u samo nekoliko dana, prenosi "Raša tudej".

Taj broj bi prevazišao ukupan broj stradalih u Drugom svetskom ratu.

To bi izazvalo razdor čitave životne sredine, podaci su nove naučne studije.

Naučno istraživanje je objavljeno u sredu u naučnom časopisu “Sajns advances”. Studija predviđa veliki broj smrtnih slučajeva jer bi u slučaju takvog sukoba globalne temperature mogle pasti na nivoe uporedive sa poslednjim ledenim dobom.

"Takav rat ne bi ugrozio samo lokacije na kojima bi bile bačene bombe, već ceo svet", kaže koautor studije i profesor nauka o životnoj sredini na Univerzitetu Rudžers, Alan Robok.

Svako detonirano nuklearno oružje moglo bi zbrisati čak 700 hiljada života, utvridila je kompjuterska simulacije studije, dok bi eksplozije mogle poslati toliko čađi i krhotina u atmosferu da bi to izazvalo "nuklearnu zimu", što bi dovelo do naglo padajućih temperatura, uništenje useva i na kraju masovno gladovanje.

"Ovo je rat u kojem bez presedana u čovečanstvu", rekao je glavni autor studije, Brajan Ton, koji je pomogao da se “skuje” pojam “nuklearna zima” radeći sa timom istraživača 1980-ih.

Iako Indija i Pakistan trenutno imaju oko 300 nuklearnog oružja, a studija kaže da bi taj broj do 2025. mogao da dođe do 500.

To je godina za koju su istraživači, prema kompjuterskim simulacijama, predvideli da bi mogao da izbije ovaj hipotetički

"Nadamo se da će se Pakistan i Indija obratiti pažnju na podatke iz ove studije ", rekao je Ton.

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se