Politika

SASTAJU SE LAVROV I POMPEO: Glavna tema im je START, a evo o čemu se radi...

13.05.2019 Produženje Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (START) biće glavna tema sastanka ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Majka Pompea. Rusija, kako navodi Lavrov, ima mnogo pitanja u vezi s američkom najavom ...

adminadminComments 0

SASTAJU SE LAVROV I POMPEO: Glavna tema im je START, a evo o čemu se radi...

Produženje Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (START) biće glavna tema sastanka ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Majka Pompea.

Rusija, kako navodi Lavrov, ima mnogo pitanja u vezi s američkom najavom da će veliki broj lansera na podmornicama i strateškim bombarderima modifikovati tako da neće moći da koriste nuklearno oružje, prenosi Itar Tas.

"Sporazum ovo dozvoljava, ali takvo modifikovanje mora da se sprovede na način da je druga strana 100 odsto sigurna da se ti lanseri i bombarderi ne mogu vratiti u stanje da nose nuklearno oružje", rekao je Lavrov.

Ruski ministar je istakao da je o START-u razgovarao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u više navrata, a da se zalažu od produženju sporazuma za još pet godina, kada on istekne u februaru 2021. godine.

"I dalje smo spremni da razgovaramo o sporazumu sa SAD. U ovom procesu, naravno, neophodno je da se utvrdi bilateralni mehanizam kontrole o ispunjavanju najbitnijihteza sporaazuma", rekao je Lavrov.

Rusija i SAD su poslednji START potpisale 2010. godine, a on propisuje da nijedna strana ne može da ima više od 700 postavljenih interkontinentalnih balističkih raketa i 800 lansera za te rakete.

Sporazum takođe propisuje da obe strane moraju bar dva puta godišnje da podnose izveštaj o broju nuklearnih bojevih glava koje poseduju.

 

Tanjug

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se