Politika

ŠOKANTNO ISTRAŽIVANJE: Jasno rekli da neće u rat i izbrisali mu osmeh sa lica! - VIDEO

11.07.2019 Већина америчких ветерана каже да верују да ратови у Ираку и Афганистану и војни ангажман у Сирији нису били вредни борбе, показало је ново истраживање Пју центра.

adminadminComments 0

ŠOKANTNO ISTRAŽIVANJE: Jasno rekli da neće u rat i izbrisali mu osmeh sa lica! - VIDEO

Rat u Iraku “nije vredan borbe”, kaže 64 odsto ispitanih veterana, u poređenju sa 33 odsto koji kažu da se isplati boriti. Pedeset osam procenata kaže da rat u Avganistanu nije vredan u poređenju sa 38 odsto koji kažu da je to bio, prema istraživanju Pju centra objavljenom u sredu.

"Veterani koji su služili u Iraku ili Avganistanu više ne podržavaju te angažmane od onih koji nisu služili u tim ratovima", napisali su istraživači. "A pogledi se ne razlikuju na osnovu ranga ili borbenog iskustva."

Manji procenat veterana, 55 odsto, kaže da vojna kampanja u Siriji nije bila vredna u poređenju sa 42 odsto koji kažu da se isplatilo.

Istraživanje je sprovedeno pre nego što je predsednik Donald Tramp povukao planirani udar u Iranu prošlog meseca, ali nalazi podupiru opštee oklevanje predsednika da koristi vojnu silu.

Sveukupno, 57 odsto veterana kaže da podržavaju Trampovo rukovođenje vojskom.

Američka javnost kaže upravo suprotno. Paralelno istraživanje svih odraslih pokazalo je da 57 odsto ne odobrava Trampovo vojno rukovođenje, a 41 odsto kaže da to odobrava.

Istraživači su upozorili da veterani uglavnom imaju tendenciju da budu konzervativniji: otprilike šest od deset osoba se identifikuje kao republikanac.

Čak i među republikancima, veterani su "posebno oduševljeni predsedničkim rukovodstvom o vojnim pitanjima", kaže Pju. Više od 90 odsto republikanskih veterana odobrava, u poređenju sa 81 odsto ukupnog broja republikanaca.

Veterani su bili ključni za glasanje za Trampa 2016. godine.

Predsednik se obavezao da će proširiti pristup medicinskoj zaštiti veteranima. Prema zakonu koji je potpisao prošle godine, više veterana može da vidi doktore koji nisu plaćeni od strane vojske, gotovo 500.000 njih.

Anketa u Pju centru bila je usredsređena na vojnu politiku i pronašla veliku podršku veterana Trampu. Većina veterana podržava njegovo slanje trupa na južnu granicu i povlačenje iz nuklearnog sporazuma. Oni takođe podržavaju zabranu transrodnih osoba da rade u vojsci, za 52 prema 46 odsto.

Jedina politika koju veterani ne odobravaju je stvaranje Svemirskih snaga.

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se