Politika

Srpski generali dobili poruku: Ne napuštajte Srbiju!

05.07.2019 Nezvaničnu vest koja je osvanula u malobrojnim srpskim medijima o optužnicama Specijalnog tužilaštva Kosova podignutim protiv desetak visokih oficira Vojske Srbije zbog navodnih zločina počinjenih na Kosmetu tokom 1989. i 1999, niko nije mogao da potvrdi. Ali to što je niko nije demantovao, već je simptomatično.

adminadminComments 0

Srpski generali dobili poruku: Ne napuštajte Srbiju!

Nezvaničnu vest koja je osvanula u malobrojnim srpskim medijima o optužnicama Specijalnog tužilaštva Kosova podignutim protiv desetak visokih oficira Vojske Srbije zbog navodnih zločina počinjenih na Kosmetu tokom 1989. i 1999, niko nije mogao da potvrdi. Ali to što je niko nije demantovao, već je simptomatično.

Prema navodima portala „Vesti“, na spisku optuženih je, pored ostalih, i šest generala — nekadašnji načelnik Generalštaba i komandant Treće armije, general Nebojša Pavković, Dragan Živanović, Momir Stojanović, Mladen Ćirković, policijski general Sreten Lukić, uz prethodno podignute optužnice protiv Božidara Delića i Ljubiše Dikovića.

Kako je Sputnjiku potvrdio Aleksandar Aleksić, advokat generala Pavkovića koji u Finskoj služi zatvorsku kaznu na koju ga je osudio Haški tribunal, istražni sudija i tužilac Specijalnog suda u Prištini pre tri dana su bili u zatvoru u Finskoj u neuspelom pokušaju da saslušaju Pavkovića.

Advokat Goran Petronijević kaže da uopšte nije siguran da bi se to moglo nazvati političkom pričom.

Petronijević, takođe, ukazuje i na proceduru kada su u pitanju oni koji su procesuirani pred Haškim tribunalom, što je slučaj sa Pavkovićem i Lukićem. Tužilaštvo u Prištini bi, kako navodi, da dobije odobrenje Tribunala da vode postupak protiv njih, a naravno da nisu ni tražili to odobrenje.

Objašnjavajući šta to znači, on napominje da Finska ima ugovor sa UN, ugovor sa Haškim tribunalom, da se na njenoj teritoriji, u njenim zatvorima izdržava kazna koja je izrečena pred Haškim tribunalom.

Oni tako prema generalu Pavkoviću kao osuđenom licu nemaju nikakve ingerencije, izuzev onih koje se tiču pravila izdržavanja kazne, precizira ovaj advokat.

On sa ogorčenjem konstatuje da već 20 godina Tužilaštvo za ratne zločine u Srbiji ništa nije uradilo od onog što je moralo, jer istražuje i sudi samo Srbima, pitajući se da li je to organ pravosuđa Srbije ili SAD i čijim interesima služi. U tome je, kaže, suština stvari.

Da je podiglo makar 30 optužnica u odsustvu protiv Albanaca, Hrvata, Bošnjaka, za šta, kako napominje, i te kako ima osnova, sve bi bilo drugačije.

Problem je, smatra on, u nama, a tu ga vidi i jedan od generala koji je na spisku, Momir Stojanović.

On je za Sputnjik rekao da ne može da potvrdi tačnost te vesti, ali i da je sa relevantnog mesta dobio savet da ne napušta Srbiju.

Poruka je jasna, jer šta bi bilo u slučaju raspisivanja međunarodne poternice, s obzirom na činjenicu da su gotovo svi u okruženju priznali samoproglašeno Kosovo.

Kaže da koliko sa gorčinom, toliko i sa tugom mora da konstatuje da on, kao i ostali oficiri koji su časno branili svoju zemlju na Kosovu i Metohiji, moraju sami pred javnost da izađu i kažu da su nevini.

Tužno je, dodaje on, što to država godinama ne čini i ukazuje na slučaj Hrvatske, gde ne dozvoljavaju da padne ni najmanja senka sumnje na njihove oficire, generale, vojnike.

Tu su, dodaje on, svi u njihovoj odbrani jedinstveni, od državnog vrha, do tamošnje javnosti. Sa druge strane, mi ni ne znamo koliko poternica imamo iz Hrvatske, ukazuje sagovornik Sputnjika, ocenivši da gotovo svi vojnici i oficiri JNA iz Srbije koji su ratovali na teritoriji Hrvatske imaju poternicu.

On dodaje da je u ovom slučaju ključno pitanje koliko je Srbija uvažena u međunarodnoj zajednici.

„Ključno je koliko se njena reč poštuje, koliko je ona zastupljena u Interpolu, koliko se njeni zahtevi za skidanje sa poternica poštuju ili ne poštuju“, kaže za Sputnjik nekadašnji načelnik Odeljenja za operativne poslove Komande Prištinskog korpusa Treće armije Vojske Srbije i Crne Gore i bivši direktor Vojnobezbednosne agencije.

Sputnjik

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se