Politika

Srpskom profesoru traže 8 miliona odštete za verbalni delikt: Do sada nezabeležen masovan politički napad

06.10.2019 Počelo suđenje po tužbi četvoro profesora odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta protiv kolege Miloša Kovića: Optužen sam za verbalni delikt, u pitanju politička igra, tvrdi naš ugledni istoričar

adminadminComments 0

Srpskom profesoru traže 8 miliona odštete za verbalni delikt: Do sada nezabeležen masovan politički napad

Počelo suđenje po tužbi četvoro profesora odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta protiv kolege Miloša Kovića: Optužen sam za verbalni delikt, u pitanju politička igra, tvrdi naš ugledni istoričar.

U prvom osnovnom sudu u Beogradu počelo je suđenje po tužbi četiri profesora sa Odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta protiv njihovog kolege profesora Miloša Kovića.

– Profesori Nikola Samardžić, Radoš LJušić, Dubravka Stojanović i Vlada Stanković, pošto su se prepoznali u mojim izjavama “Novostima”, “Politici”, “Pečatu”, i na Jutjub kanalima, tužili su me sudu – navodi za “Novosti” Ković. – Zbog “uvrede”, “povrede časti i ugleda” svako od njih sada protiv mene vodi dva postupka, parnični i krivični, ukupno osam. Svako traži po oko milion dinara. Moj advokat Dušan Stojković kaže da ovako masovan napad nikada nije video.

Ković tvrdi da su sve tužbe protiv njega politički intonirane.

Optužen sam za verbalni delikt – ističe Ković. – Reč je o načelnom pitanju, o slobodi misli i izražavanja. Ona je, kao princip i praksa, još od 18. veka, u svim demokratskim društvima, ipak neupitna. Tako piše i u našem Ustavu.

Ković naglašava da je na prvom ročištu povodom krivične tužbe Nikole Samardžića, na pitanje sudije da li postoji prostor za izmirenje, Samardžić odgovorio negativno.

– Ja sam, međutim, izjavio da mislim da bi trebalo da se pomirimo, zato što ovakvi procesi ne doprinose ugledu Univerziteta u Beogradu – kaže Ković. – Svestan sam, međutim, da je ovaj masivni napad u stvari pažljivo osmišljen pokušaj da budem ućutkan i da budu uništena materijalna sredstva od kojih živi moja porodica. Nemam nameru da tako nešto dozvolim, niti će na ovaj način uspeti da me ućutkaju.

Kada je u martu izbila kriza na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta, Ković je pisao i govorio o pokušaju da se protera troje njegovih kolega.

– Izneo sam mišljenje da jedna grupa sa Odeljenja već godinama sistematski odstranjuje naše vodeće stručnjake, kao i da iza toga stoje politički interesi pretvaranja odeljenja u uporište kolonijalne, NATO, haške interpretacije srpske istorije – navodi Ković. – U međuvremenu, docenti Nebojša Šuletić i Maja Nikolić oterani su sa Filozofskog fakulteta.

(Novosti.rs)

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se