Šta Vam smeta Rusija?

Poštovani gospodine Draškoviću,

Pažljivo sam pročitao Vaše obraćanje listu „Danas“. Kao profesor univerziteta osećam potrebu da dam svoj sud o ovom i ovakvom stavu:

Pre svega, kao intelektualac i srpski pisac trebali bi pažljivije i temeljnije da proučite uzroke početka rata u bivšoj SFRJ.

Po ustavu bivše SFRJ svi narodi imali su pravo na samoopredeljenje. To pravo samo je ograničeno srpskom narodu i to pod uticajem stranih službi zapadnih zemalja.

U svom obraćanju javnosti, Vi nasumice napadate Rusku Federaciju, koja nam je, pored Kine, jedini oslonac u međunarodnim političkim odnosima, tačnije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Temeljnom analizom vrlo brzo biste utvrdili da je 90-ih godina i Rusija bila žrtva istih tih zapadnih zemalja pod čije okrilje nas Vi danas gurate svesno ili nesvesno. Ako je svesno, možemo i razmotriti zbog čega je to i da li možda određene strane službe vrše pritisak i na Vas kako bi se mi konačno odrekli dela svoje teritorije i kao zemlja i narod pali pod potpunu okupaciju zapadnih zemalja kao što se to desilo 2000. godine.

Ako je nesvesno, Srbija i srpski narod će vam takvo ponašanje oprostiti, ali ne i zaboraviti.

Nažalost, Vi ste to činili i u periodu do 2000. godine kada ste i pored nesnosnih pritisaka na našu zemlju podržavali upravo one koji su tu zemlju razarali, uništavali i na kraju izvršili agresiju na nju mimo odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, što novija svetska istorija ne poznaje.

Gospodine Draškoviću! Rusija danas jeste zaštitnica Srba i srpskih političkih interesa na Balkanu i to je činjenica. Ne razumem šta Vam tu smeta.

Pokušajte, molim Vas da osudite hrvatsku akciju „Oluja“ gde kao rezultat imamo proterivanje više stotina hiljada Srba sa svojih vekovnih ognjišta.

Isto tako pokušajte da osudite i pogrom srpskog naroda sa Kosova i Metohije. Trebalo bi da znate šta predviđa rezolucija UN 1244 pa da osudite i stav Zapada da se srpska vojska još uvek drži van srpskog viševekovnog prostora Kosova i Metohije.

Gospodine Draškoviću, ne znam da li Vam je poznato, da je uticaj Rusije u svetskim političkim okvirima 90-ih godina bio veoma slab, a danas, ta ista zaštitnica Srba predstavlja veoma bitan faktor u međunarodnim političkim odnosima.

Ukoliko bi Srbija odstupila od svojih nacionalnih interesa, onda bi sigurno potpuno bila okovana lancima određenih zapadnih zemalja a ne Rusije kako Vi to saopštavate u javnosti.

Na svu sreću u Srbiji još uvek ima Srba pa se nadam da ćemo razvijati bilateralne odnose sa svima, a poseban akcenat staviti na saradnju sa onima koji štite srpske nacionalne interese u međunarodnim okvirima.

Kroz istoriju, srpski narod imao je i heroje, ali i kvinslinge, pa nemojte molim Vas, Vuče Draškoviću, kao jedan od osnivača Srpske garde, da danas predstavljate ove druge – između Miloša Obilića i Vuka Brankovića ipak bih da izaberem Miloša Obilića.

Vaša politika i krajem 90-ih godina zasnivala se uglavnom na jačanju saradnje sa zapadnim zemljama, ali ne i sa Ruskom Federacijom.

Pokušajmo da budemo zreli i racionalni kako od naše zemlje ne bi ostao Beogradski pašaluk već ozbiljna država koja će u svakom trenutku predstavljati bitan faktor u balkanskim okvirima, što je moguće jedino uz saradnju sa onima koji podržavaju naše nacionalne i državne interese, a to je svakako Rusija.

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se