Politika

Teheran: Nastavićemo da se borimo, ali rata neće biti!

14.05.2019 Vrhovni lider Irana ajatolah Ali Hamnei izjavio je da će Teheran nastaviti da se suprotstavlja Vašingtonu, ali da rata neće biti.

adminadminComments 0

Teheran: Nastavićemo da se borimo, ali rata neće biti!

Vrhovni lider Irana ajatolah Ali Hamnei izjavio je da će Teheran nastaviti da se suprotstavlja Vašingtonu, ali da rata neće biti.

„Kategorički izbor iranske nacije jeste borba protiv SAD i u toj borbi će SAD biti prinuđene da odstupe. Borba nije vojna, osnova za rat nema“, rekao je Hamnei.

On je, takođe, rekao da Iran neće pregovarati sa SAD o nuklearnom sporazumu, preneo je televizijski kanal „Pres TV“.

Teheran je na godišnjicu istupanja SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom, 8. maja, saopštio da obustavlja ispunjavanje niza tačaka iz Zajedničkog sveobuhvatnog plana dejstava za rešavanje iranskog nuklearnog problema, pre svega onih koje se tiču zaliha obogaćenog uranijuma i teške vode.

Teheran je saopštio da ne smatra da ga taj sporazum ograničava u toj oblasti.

Iran je ukazao da su te mere preduzete zbog toga što SAD narušavaju nuklearni sporazum i zato što su uvele sankcije Teheranu, kao i zbog nesposobnosti ostalih potpisnica sporazuma (Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Rusija, Kina) da adekvatno reše probleme.

Iran je zbog toga ovim zemljama dao rok od 60 dana da zaštite njegove interese i obećao da će se istovremeno vratiti ispunjavanju obustavljenih obaveza ako one uspeju da reše probleme sa SAD.

 

Sputnjik

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se