Politika

Tramp potpisao ukaz o novim sankcijama Rusiji!

02.08.2019 Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je ukaz kojim se utvrđuje spisak ograničavajućih mera koje se uvode Rusiji zbog takozvanog „slučaja Skripalj“.

adminadminComments 0

Tramp potpisao ukaz o novim sankcijama Rusiji!

Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je ukaz kojim se utvrđuje spisak ograničavajućih mera koje se uvode Rusiji zbog takozvanog „slučaja Skripalj“.

Iz dokumenta objavljenog na sajtu Bele kuće sledi da sankcije podrazumevaju sprečavanje davanja zajmova, finansijske ili tehničke pomoći međunarodnih finansijskih institucija.

SAD to mogu da ostvaruju preko svojih predstavnika u tom organizacijama (Međunarodni monetarni fond, Svetska banka, Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj i druge).

Ukazom je predviđena i zabrana svim američkim bankama da izdaju zajmove ili kredite ruskoj vladi, uz izuzetak zajmova i kredita za nabavku prehrambenih i drugih poljoprivrednih proizvoda.

Ovlašćenje za uvođenje sankcija dato je ministru finansija SAD, uz odobrenje državnog sekretara.

Ukaz je potpisan u cilju realizacije Zakona o kontroli nad hemijskim i biološkim oružjem iz 1991. godine, prema kojem je pre godinu dana uveden prvi paket sankcija Rusiji u vezi sa „slučajem Skripalj“.

U engleskom gradu Solsberiju 4. marta prošle godine, prema tvrdnjama britanskih vlasti, otrovani su bivši oficir GRU Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija.

London tvrdi da je u njihovo trovanje hemijskom supstancom A-234 umešana ruska država, što Moskva odlučno odbacuje.

Sputnjik

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se