Politika

Turska na minskom polju: Granate na Amerikance mogle bi skupo da je koštaju

12.10.2019 Turska je najverovatnije slučajno granatirala američke vojnike, jer Erdoganu sada ne treba da otvara front protiv Amerike, ali to ne umanjuje mogućnost posledica. Erdoganovim neprijateljima, a izraelskim prijateljima u američkom Kongresu i to je dovoljno da zahtevaju od Trampa da Ankari uvede sankcije.

adminadminComments 0

Turska na minskom polju: Granate na Amerikance mogle bi skupo da je koštaju

Turska je najverovatnije slučajno granatirala američke vojnike, jer Erdoganu sada ne treba da otvara front protiv Amerike, ali to ne umanjuje mogućnost posledica. Erdoganovim neprijateljima, a izraelskim prijateljima u američkom Kongresu i to je dovoljno da zahtevaju od Trampa da Ankari uvede sankcije.

Već duže vreme zategnuti odnosi Turske i SAD, pa i najnovija Trampova najava sankcija Ankari, ako „pređe granicu dozvoljenog“ u operaciji, koju je ovih dana pokrenula protiv Kurda na sirijskoj teritoriji, bili su dovoljan razlog za zapitanost — da li je najnoviji incident na bojnom polju označio do sada nezabeleženo sukobljavanje dve članice NATO-a.

Vest da su se tokom noći američke specijalne snage u blizini sirijskog grada Kobanea, uz granicu sa Turskom, našle pod artiljerijskom vatrom sa turskih položaja, ali da povređenih nije bilo, potvrdio je odmah zvaničnik Pentagona.

„Detonacije su se dogodile na nekoliko stotina metara od mesta izvan zone Mehanizma bezbednosti i na području za koje su Turci znali da će na njemu biti prisutne američke snage“, izjavio je kapetan Bruk de Volt, portparol američkih Odbrambenih operacija. On je napomenuo da se američke snage nisu povukle iz Kobanea, u kome je sedište takozvanog Kurdskog vrhovnog komiteta, upravnog tela na teritoriji na severu Sirije, na kojoj su Kurdi proglasili svoju autonomiju.

Volt je, naglasio da se „SAD i dalje protive prelasku turske vojske u Siriju van zone Mehanizma bezbednosti i na područjima gde Turci znaju da su prisutne američke snage“.

Iako je Vašington zahtevao od Turske da izbegava operacije koje bi mogle da rezultiraju neposrednim i međusobnim odbrambenim akcijama, američki vojnici su se našli na udaru turske vatre.

Vrlo brzo se oglasio Hulusi Akar, turski ministar odbrane, da odagna nedoumice.

„Van svake diskusije je da smo gađali američke položaje. Gađali smo položaje kurdskih terorista, koji su kilometar udaljeni od osmatračke stanice američke vojske“, bio je kratak i jasan Akar u izjavi za agenciju „Anadolija“, koju su preneli gotovo svi mediji. Ministar odbrane je dodao i da Turska preduzima sve neophodne mere da ne bi došlo do incidenata sa američkim vojnicima.

Analitičar Aleksandar Pavić, dobar poznavalac američke političke scene, veruje da je do incidenta došlo slučajno, ali i ne isključuje moguće posledice.

On podseća da i nekonzervativci traže uvođenje sankcija Turskoj, jer su na strani Kurda, zato što je Izrael na njihovoj strani, a oni u ogromnoj većini drže stranu Izraelu u svakom sukobu na Bliskom istoku.

„Erdogan to zna i sigurno mu nije bila namera da udari na američke snage“, smatra ovaj spoljnopolitički analitičar.

Bilo kakva žrtva među američkim vojnicima bi, kako napominje, bilo dolivanje ulja na vatru, pa oštre reakcije Amerike prema Turskoj više ne bi mogle da se izbegnu.

Pavić podseća da na poslednjoj sednici Saveta bezbednosti nije prošao pokušaj osude Turske invazije na Kurde, zbog uzdržanosti Rusije, ali i SAD, što su bile instrukcije Bele kuće. Iako se usprotivio turskoj operaciji pokrenutoj protiv Kurda, pragmatični Tramp ipak nije bio voljan da je osudi.

Zato Pavić sinoćni incident smatra slučajnošću i greškom, koja, međutim, samo pokazuje koliko malo fali da stvari odu van kontrole i u neželjenom pravcu na svim stranama, kao i da postoje mnoge dileme.

„Rusi jesu uzdržani, ali sa druge strane, oni neće moći da tolerišu, ako Turci preteraju i duboko uđu u sirijsku teritoriju, jer podržavaju teritorijalni integritet Sirije. Sa druge strane, ako turska invazija bude prouzrokovala oslobađanje mnogih zatvorenika, pripadnika DAEŠ-a i onih koji su pacifikovani, to će imati katastrofalne posledice i za Rusiju i za nas na Balkanu. Da ne govorimo o talasu izbeglica prema Evropi“, upozorava on.

Po oceni ovog analitičara, Erdogan hoda po ivici žileta i malo treba da napravi pogrešan korak, jer je na velikom minskom polju.

Na pitanje da li su moguće posledice sinoćnog incidenta, čak i uz ocenu da je do njega došlo slučajno, sagovornik Sputnjika odgovara potvrdno.

„Moguće su posledice, zato što je Erdoganovim neprijateljima, a izraelskim prijateljima u američkom Kongresu i ovo dovoljno da zahtevaju od Trampa sankcije, a Trampu su u ovom trenutku potrebni svi saveznici, zbog borbe oko mogućeg njegovog impičmenta, odnosno opoziva. Ovo je dalo materijala onima koji se zalažu za uvođenje sankcija Turskoj u američkom Kongresu, i to su vrlo, vrlo moćni ljudi, koji imaju veliki uticaj, pogotovo na Pentagon i vođenje rata uopšte“, objasnio je Pavić.

Uostalom, i sam Tramp je zapretio da će „razoriti tursku ekonomiju“, ako Ankara „pređe granice dozvoljenog“, i obećao je „snažan udar“, ako Turska „ne bude igrala po pravilima“, kada je 9. oktobra započela operaciju „Izvor mira“ u Siriji, usmerenu protiv Radničke partije Kurdistana, koju smatra terorističkom organizacijom koja ugrožava Tursku.

Sputnjik notifikacije

Registracija i autorizacija korisnika na Sputnik portalima preko jednog ili više naloga na socijalnim mrežama podrazumeva da su korisnici prihvatili ova pravila.

Korisnici su pri ostavljanju komentara dužni da poštuju nacionalne i međunarodne zakone. Obavezuju se da se s dužnim poštovanjem obraćaju drugim učesnicima u diskusijama, kao i čitaocima i pojednicima koji se pominju u pojedinačnim postovima.

Administratori portala zadržavaju pravo da obrišu komentare napisane na jezicima na kojima se ne objavljuje veći deo sadržaja na određenom Sputnik portalu.

U svim jezičkim (lokalizovanim) verzijama portala sputniknews.com, svaki komentar koji se objavi može biti naknadno izmenjen (opcija Edit).

Komentar korisnika biće obrisan sa portala ukoliko:

Administratori imaju pravo da svakom korisniku spreče pristup određenoj strani, ili bez upozorenja obrišu korisnički nalog ukoliko korisnik krši ova pravila, ili se ponaša tako da ukazuje na moguće kršenje ovih pravila.

Korisnik može da inicira povraćaj (“recovery”) svog naloga ili njegovo otključavanje tako što će kontaktirati direktno Sputnik moderatore putem ovog linka: [email protected]

Pismo koje korisnik šalje mora da sadrži:

Ukoliko moderator smatraju da je moguće ponovo uspostaviti pristup nalogu ili otključati ga/omogućiti njegovo slobodno korišćenje, to će biti učinjeno.

Ukoliko dođe do ponovnog kršenja gorenavedenih pravila, korisnički nalog će biti po drugi put blokiran, odnosno zaključan, i ne može biti ponovo otključan / odblokiran.

Ako želite da kontaktirate Sputnik tim moderatora, pišite im na [email protected]

Primajte puš notifikacije Sputnjik Srbija

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se