Politika

Zagovornici nezavisnosti Kosova kolektivno na Vučića, Beograd ne može samo da se brani

24.09.2019 Bivši ambasador SRJ u UN Vladislav Jovanović kaže da zagovornici nezavisnosti tzv. Kosova imaju čitav kolektivni nastup prema predsedniku Srbije u Njujorku.

adminadminComments 0

Zagovornici nezavisnosti Kosova kolektivno na Vučića, Beograd ne može samo da se brani

Bivši ambasador SRJ u UN Vladislav Jovanović kaže da zagovornici nezavisnosti tzv. Kosova imaju čitav kolektivni nastup prema predsedniku Srbije u Njujorku.

On je za RTS rekao da su na zasedanju Generalne skupštine UN noseća tema klimatske promene ali da je to istovremeno velika prilika za šefove država i vlada da se sretnu sa svojim kolegama radi rešavanja brojnih pitanja i otklanjanja problema.

Ovogodišnje zasedanje za Srbiju ima poseban značaj zbog pitanja Kosova i Metohije, ukazao je Jovanović.

Vladislav Jovanović je, gostujući u Dnenviku RTS-a, rekao da zagovornici nezavisnosti tzv. Kosova, odnosno zapadne zemlje, imaju čitav kolektivni nastup prema predsedniku Srbije kako bi iznudile neku vrstu kretanja Srbije prema njihovim očekivanjima.

U tom smislu, Jovanović ističe da je predsednik Vučić bio u pravu kada je rekao da ga očekuju teški razgovori u Njujorku.

Kaže i da bi Beograd trebalo da pređe u aktivniju ulogu jer nas stalno izjašnjavanje o stavovima drugih zemalja stavlja u pasivan položaj. Navodi da je, paralelno sa insistiranjem na kompromisu potrebno podsećati zapadne sile na njihovu odgovornost koja proizilazi iz Ustava Srbije i Rezolucije 1244.

Ističe i da članstvo Srbije u UN potvrđuje njene granice sa Kosovom kao integralnim delom.

Jovanović ističe da su Ujedinjene nacije najveća dobit za čovečanstvo posle Drugog svetskog rata, ali da su zbog raznih podela u svetu one devalvirane, gurnute u stranu a probleme su rešavale pojedinačne zemlje ili grupe.

Dodaje da su UN u nekim trenucima bile afirmisanije a u nekim potpuno gurnute u stranu, kao za vreme apsolutne prevlasti Amerike posle pobede u Hladnom ratu. Sada, kaže Jovanović, kada se formira novi svetski poredak, UN ponovo postaju neophodnije.

Navodi da se nazaoštrenija pitanja i dalje rešavaju od strane velikih sila, ali da dogovor mora da prođe kriz UN koje se polako vraćaju u centar aktivnosti jer raznorodne zemlje imaju potrebu za krovnom organizacijom.

Vraćajući se na pitanje Kosova i Metohije, Jovanović je naveo da postoje dve prepreke da bi ono stiglo do UN. Jedna je saglasnost Srbije a druga rezolucija 1244.

Podseća i da postoje najmanje dve stalne članice SB UN koje insistiraju na poštovanju Rezolucije 1244.

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se