Nauka

Kineska hiperzvučna bespilotna letelica VZ-8 loša vest za Ameriku

05.10.2019 U okviru velike vojne parade 1. oktobra, koja je organizovana u čast 70. godišnjice Narodne Republike Kine, azijska velesila predstavila je nekoliko novih tipova oružja, uključujući i hipersoničnu bespilotnu letelicu VZ-8.

adminadminComments 0

Kineska hiperzvučna bespilotna letelica VZ-8 loša vest za Ameriku

U okviru velike vojne parade 1. oktobra, koja je organizovana u čast 70. godišnjice Narodne Republike Kine, azijska velesila predstavila je nekoliko novih tipova oružja, uključujući i hipersoničnu bespilotnu letelicu VZ-8.

Iako su interkontinentalne balističke rakete DF-41 privukle veliku pažnju među predstavljenim novim oružjem, izviđačka letelica mogla bi da ima veliki značaj za buduću snagu kineske vojske, piše sajt „Vojni sat“.

DF-41 su sposobne da nose nuklearne bojeve glave dalje, brže, u većem broju i sa većom pouzdanošću od raketa koje su im prethodile, ali ovo oružje predstavlja samo poboljšanje postojećih kapaciteta drugih raketa.

S druge strane, VZ-8 ima potpuno nove i jedinstvene karakteristike ne samo za kineske oružane snage, već i globalno, kapacitet koji bi mogao višestruko da poveća snagu mnogih sistema taktičkog naoružanja.

„VZ-8 je namenjen za let na ekstremnim visinama i brzinama iznad neprijateljske teritorije kako bi pružio generalne obaveštajne i ciljne podatke o neprijateljskim položajima“, navodi se na portalu.

Neki izviđački avioni, poput američkog A-12 i sovjetskog MiG-25R, izvršili su slične zadatke i bili su temeljni u nizu važnih sukoba, ali pojava brojnih sofisticiranijih nadzornih satelita izbacila ih je iz upotrebe.

VZ-8, međutim, može da leti brzinom između šest i sedam mahova, što znači da ga je gotovo nemoguće srušiti, čak i pored mera protiv elektronskog ratovanja.

„Trenutno zapadne rakete vazduh―vazduh dugog dometa, poput AIM-120 i Meteor, nisu u stanju da dostignu brzinu od pet maha, a brzina veća od 10 mahova je potrebna za pouzdano obaranje hipersoničnog aviona kao što je VZ-8“, navodi se na portalu „Vojni sat“.

Iako VZ-8 nije borbeno sredstvo, on može značajno da ugrozi američke ratne brodove i da komplikuje operacije američke mornarice u istočnoj Aziji.

 

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se