NAJOPASNIJA VOJSKA NA SVETU: Nova ruska podmornica nosiće torpeda koja mogu da izazovu cunami i potope kontinent

Dok su fotografisali rusku podmornicu klase TYPHOON, koja se proslavila u filmu ” Lov na Crveni Oktobar’, mnogo zanimljiviji prizor video se u drugom planu slike.

Iako u daljini, napokon se videla divovska ruska podmornica ‘Belgorod’, koju su lansirali u aprilu ove godine kao najveću podmornicu na svetu, veličine 184 metra i tešku 14.700 tona. K-329 Belgorod je današnji hladnoratovski TYPHOON, tajanstveni projekt oko kojeg se mnogo spekulisalo. Službene fotografije podmornice pojavile su se pre pet meseci, kad ih je snimio Oleg Kulešov.

Prikazivale su samo rep podmornice – tradicionalno najosjetljiviji deo ovakvog plovila. Ali većina Belgorodovih tajni nalazi se u prednjem delu podmornice, u kojem se nalazi Posejdonov interkontinentalni nuklearno naoružani autonomni torpedo.

Atomska podmornica K-329 Belgorod veća je i od američkih, a prevoziće i strateške interkontinentalne podvodne dronove Posejdon, podvodna torpeda s nuklearnim naoružanjem vođena veštačkom inteligencijom.

Ruski predsednik Vladimir Putin kaže kako ovakva torpeda mogu da unište mete na obalnim područjima sa udaljenosti većoj od 9.500 km. Dizajnirani su kako bi osujetili podvodnu obranu NATO-a na putu prema njihovim ciljevima, gradovima, pomorskim bazama ili nosačima aviona bilo gde u Evropi ili na istočnoj obali Amerike. Podmornica Belgorod je izgrađena u tajnovitom brodogradilištu u gradu Severodvinsku, na severozapadu Rusije.

Ovaj tajni projekt bio je poznat pod nazivom Projekt-09852, započet je ranije kao deo projekta nuklearnih podmornica klase OSKAR II kojima je pripadao i potonuli Kursk. Tako je podmornica ostala nezavršena dok Moskva nije odlučila da finalizuje razvoj podmornica sa posebnim misijama.

Izgrađena je za podmorsku špijunažu, ali mediji su već ranije upozoravali na razornu moć ove podmornice, koja bi po pisanju nekih, bila glavni nosač razornog projektila Posejdon. NJegova moć je toliko velika da može da stvori radioaktivni cunami, u kontaktu s vodom, i da uništi ceo kontinent.

Veruje se da je Belgorod namenjen za tajno postavljanje mreže za otkrivanje podmornica, zahvaljujući podvodnom sastavu za otkrivanje nuklearne energije Harmoni, koji bi trebao rusku vojsku da upozori na neprijateljske podmornice koje prolaze kroz njima ključna područja. Ključ njihovog rada je njihovo prikrivanje.

Druga misija bi mogla da bude obavljanje tajnih operacija s podmornicama Lošarik, podmornice opremljene sa robotskim rukama i s mogućnošću zarona na 1000 metara, što ih čini posebno opasnim.

Belgorod bi se podmorskoj floti trebalo da priključiti sledeće godine, njegova najveća misija trebala bi da bude upravo Posejdon, a kako piše HI Sutton ova bi podmornica mogla da nosi čak šest takvih razornih torpeda.

Podmornica je opremljena platformom, nosačem, za pokretanje mini podmornica i bespilotnih letelica. Početkom godine mediji su pisali kako je bivši savetnik američkog predsednika Donalda Trampa “ozbiljno zabrinut” zbog tog plana.

Testiranja su započela oko Božića, kako su mediji pisali, i citirali izvore iz vojske. “Na području zaštićenom od izviđanja potencijalnih neprijatelja, pokrenuti su podvodna testiranja nuklearnog drona Posejdona”. Prvi su put ovi podvodni dronovi, Posejdon, nova generacija njihovih nuklearnih oružja, predstavljeni 2015. godine, a nadimak mu je ”apokaliptični cunami torpedo” zbog nuklearne bojne glave od dva megatona koja bi mogla da  unište obalne gradove.

(Express.hr)

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se