Nauka

Nećete verovati koja zemlja ima najjače vazduhoplovstvo u regionu – VIDEO

28.07.2019 Mala teritorija uslovila je da Slovenija, kao država NATO i EU, nema potrebe za razvijenim vazduhoplovstom. Uprkos tome Slovenija ima određeni broj letelica. Tako poseduje devet lakih aviona pilatus,

adminadminComments 0

Nećete verovati koja zemlja ima najjače vazduhoplovstvo u regionu – VIDEO

Mala teritorija uslovila je da Slovenija, kao država NATO i EU, nema potrebe za razvijenim vazduhoplovstom. Uprkos tome Slovenija ima određeni broj letelica.

Tako poseduje devet lakih aviona pilatus, švajcarske porizvodnje. Za transport se koristi jedan češki let L-410 avion, dva švajcarska pilatus PC-6 aviona i jedan francuski falkon za prevoz važnih gostiju.

Od helikoptera Slovenija u svom arsenalu ima osam američkih bel 412 helikoptera za spasilačke misije i prevoz, te četiri francuska eurokoptera AS532 za transport opreme i ljudstva.

Za treniranje koriste četiri američka helikoptera bel 206, zatim osam lakih aviona zlin 43 i osam zlin 242 lakih aviona.

Pošto nema nameru da nabavi moderne ratne avione, Slovenija je poverila susednoj državi da obavlja kontrolu njenog neba, pa tako Italija obezbeđuje njen vazdušni prostor, što košta 20 miliona evra godišnje.

Jedno od najjačih, a možda i najjače pored Grčke, ratno vazduhoplovstvo u regionu ima Rumunija, koja je i članica NATO i EU. Ona polako iz službe izbacuje zastarelo sovjetsko naoružanje i avione, a snabdeva se modernim američkim aparatima za nadmoć u vazduhu.

Trenutno u upotrebi Rumunija ima 24 sovjetska MiG-21 lovca, koji su modernizovani. Pre nekoliko godina kupila je 12 američkih F-16 lovaca bombardera od Portugala.

Za izviđačke misije ova zemlja NATO koristi dva ukrajinska Antonov An-30 aviona, a za transport dva An-26 aviona, sedam italijanskih C27J spartan i tri američka C-130 herkules aviona.

I helikopterske snage Rumunije su dosta dobro opremljene, a koriste 59 IAR 330 helikoptera domaće proizvodnje, koji su urađeni po licenci francuskih helikoptera puma.

Za obuku se koriste uglavnom domaći avioni, 18 IAR 99 aviona, sedam IAR 316 aviona, te 14 sovjetskih jakovljev Jak-52 aviona.

Za obuku pilota lovaca-bombardera koriste se tri F-16B dvoseda. Takođe, Rumunija u ratnom inventaru poseduje šest bespilotnih letelica RLJ-7 senka.

Inače, Rumunija je pokrenula postupak nabavke još 36 višenamenskih aviona F-16, javljaju rumunski mediji. Rumunsko ratno vazduhoplovstvo će sa dodatnih 36 aviona F-16 zameniti dotrajale lovce MiG-21, rekao je rumunski ministar odbrane Gabrijel Leš.

Među najopremljenijim vojskama i ratnim vazduhoplovstvima regiona je mađarska avijacija.

U svom inventaru imaju 12 borbenih aviona gripen iz Švedske, odnosno lovaca-bombardera novije proizvodnje.

Za transport vojnika i opreme koriste dva nemačka erbas A319 aviona, jedan ukrajinski Antonov An-26 avion i dva francuska desal falkon aviona.

U helikopterskoj avijaciji Mađarska je opremljena sa 14 modernizovanih ruskih mi-17 helikoptera za transport, osam modernizovanih ruskih mi-24 napadačkih helikoptera, te dva francuska eurokoptera namenjenih izviđanju.

U planu je nabavka 20 napadačkih helikoptera erbas H145M i 16 napadačkih helikoptera erbas H225M.

Što se tiče avijacije za obuku, Mađarska poseduje 242 laka aviona zlin 42 iz Češke Republike, te još 143 zlin 43 laka aviona za obuku.

Inače, kao članica NATO, Mađarska ima razvijenu saradnju sa saveznicima, pa su tri ogromna transportna aviona C-17 globmaster stacionirana u vazdušnoj bazi Papa, kao podrške ove vojne organizacije Mađarskoj u „strateškoj sposobnosti za transport“.

VIDEO:

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se