Nauka

Nepoznati objekat ušao u naš Sunčev sistem

13.09.2019 Astronom-amater Genadij Borisov otkrio je novi međuzvezdani objekat, koji je došao izvan Sunčevog sistema, objavio je

adminadminComments 0

Nepoznati objekat ušao u naš Sunčev sistem

Astronom-amater Genadij Borisov otkrio je novi međuzvezdani objekat, koji je došao izvan Sunčevog sistema, objavio je “Minor Planet Center”.

Prvi međuzvezdani objekat u našem solarnom sistemu otkrili su astronomi 2017. godine. “Oumuamua“ imao je hiperboličnu putanju koja je ukazivala na to da je došao iz daleka i da se neće vraćati.

Naravno, proizveo je i mnogo spekulacija o njegovom poreklu, a jedna od njih je da možda pripada vanzemaljcima.

Novootkriveni objekat predstavlja drugog međuzvezdanog gosta, a predstoji još mnogo ispitivanja, praćenja i posmatranja.

Borisov je prvi put spazio objekat 30. avgusta koristeći teleskop koji je sam napravio. Nakon toga usledile su i druge potvrde, a “Majnor planet senter” pri Centru za astrofizičare izdao je saopštenje o novom objektu nazvanom “C/2019 Q4 (Borisov)”.

Ukoliko se nesumnjivo potvrdi njegova međuzvezdana priroda, dobiće novu oznaku koja počinje sa “2I” (I kao početno slovo reči međuzvedani na engleskom – Interstellar).

Sa dodatnim posmatranjima i proučavanjima, naučnici su počeli da izračunavaju oblik njegove orbite, a proračuni pokazuju da putanja ima hiperboličan oblik, a ne eliptični, koji karakteriše orbite nebeskih tela u Sunčevom sistemu.

Hiperbolična putanja ukazuje da će novootkriveni objekat napustiti naš sistem i nikada se neće vratiti.

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se