Nauka

Osam koraka kojima će sprečiti krađu podataka sa telefona

26.09.2019 Pametni telefoni odavno su postali neizostavan deo naših života. U njima čuvamo skoro sve: od poruka i važnih telefonskih brojeva, do fotografija, lozinki, brojeva kreditnih kartica...

adminadminComments 0

Osam koraka kojima će sprečiti krađu podataka sa telefona

Pametni telefoni odavno su postali neizostavan deo naših života. U njima čuvamo skoro sve: od poruka i važnih telefonskih brojeva, do fotografija, lozinki, brojeva kreditnih kartica...

Koliko nam telefoni zaista mogu biti važni postajemo svesni tek onda kada prestanu da rade ili kad ih izgubimo. Činjenica je da većina ljudi svoje pametne telefone ne štiti dovoljno.

Prema istraživanju koje je sproveo američki Pew Research Center, gotovo 30 odsto korisnika pametnih telefona ne koristi nikakvu mogućnost za zaključavanje ekrana. A to je prvi korak u zaštiti privatnosti i podataka koji se čuvaju na telefonu.

1. Prvi korak u zaštiti pametnog telefona i podataka na njemu je aktiviranje zaključavanja ekrana. Tehniku možete odabrati sami: od PIN-a ili lozinke, preko šablona koji iscrtavate na ekranu, do biometrijske zaštite koja podrazumeva prepoznavanje lica ili otiska prsta.

Zaključavanjem ekrana ćete otežati pristup svojim podacima i izbeći mogućnost da neko iskoristi priliku i posluži se vašim telefonom.

2. Drugi korak će, verovatno, teško pasti onima koji su stalno u pokretu, ali bi zaista trebalo izbegavati punjenje pametnog telefona na javnim mestima za punjenje kakva su ona na aerodromima ili u javnom prevozu.

Naime, ako priključite telefon direktno u USB ulaz, veza može biti iskorišćena i za razmenu podataka. Baš kao kada povežete računar i drugi telefon. Ako to iskoriste hakeri, vrlo lako bi mogli da pristupe vašim podacima na telefonu. Zato je bolje sa sobom nositi dodatnu bateriju (Power bank) ili se pobrinite da u opcijama bude uključeno "samo punjenje", a ne i razmena podataka.

3. Još jedan od načina za zaštitu podataka na pametnom telefonu je i dvostepena autentifikacija. Čak i ako neko uspe da "provali" vašu šifru, upisivanje drugog identifikacionog podatka će ga verovatno zaustaviti.

4. Posebnu pažnju bi trebalo obratiti na redovno ažuriranje operativnog sistema i aplikacija na telefonu. Redovno ažuriranje donosi i najnoviju zaštitu od bezbednosnih propusta.

5. Za dodatnu zaštitu isključite Wi-Fi i Bluetooth kad ih ne koristite. Brojni korisnici drže uključene sve načine povezivanja da bi se njihov uređaj automatski povezao sa prvom dostupnom mrežom ili bežičnim slušalicama.

Hakeri to mogu da iskoriste kako bi upali u vaš uređaj. Dovoljno je da "otvore" bežičnu mrežu i svi pametni telefoni koji su u blizini pokušaće da se prijave na nju.

Posebnu pažnju bi trebalo da obratite i na povezivanje putem Bluetootha, jer ako se povežete sa pogrešnim uređajem, hakeri će moći da imaju slobodan pristup vašim podacima a da vi toga nećete biti svesni.

6. Korisnici iPhonea bi trebalo da budu oprezni kad koriste AirDrop opciju za deljenje dokumenata, i da je isključe kada ne šalju ili ne primaju dokumente. Ako je AirDrop stalno uključen, neko bi to mogao da iskoristi i da na vaš uređaj pošalje zlonamernu aplikaciju ili kod.

7. Ako delite svoj mobilni internet sa drugim uređajima putem hotspota, vodite računa da ta veza bude dodatno zaštićena enkripcijom. Ne samo da ćete tako sprečiti da neko drugi koristi vaš internet, već ćete i zaštititi podatke koje šaljete i primate putem te veze. Kao i kod Bluetootha i Wi-Fija, kad ga vam više na bude trebao - isključite hotspot.

8. I na kraju, opcija "Pronađi moj telefon" (Find your phone), koja se obično nalazi u postavkama telefona, bi treblo da vam bude uključena i da znate kako da je koristite. Tako ćete, u slučaju gubitka telefona, lakše moći da vidite njegovu trenutnu lokaciju, pošaljete poruku "nalazaču" ili da na daljinu obrišete podatke i tako sprečiti da ih neko iskoristi.

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se