Nauka

Posle katastrofe u Sibiru, Rusi napravili bombu za gašenje vatrene stihije

18.09.2019 Ruska vazduhoplovna industrija je krenula u razvoj specijalne vazduhoplovne protivpožarne municije koje će koristiti posebno formirana grupe bespilotnih letelica velikog doleta. Njihov zadatak biće de

adminadminComments 0

Posle katastrofe u Sibiru, Rusi napravili bombu za gašenje vatrene stihije

Ruska vazduhoplovna industrija je krenula u razvoj specijalne vazduhoplovne protivpožarne municije koje će koristiti posebno formirana grupe bespilotnih letelica velikog doleta.

Njihov zadatak biće detaljno nadgledanje ogromnog i nepristupačnog šumskog prostranstva u Sibiru i brzo gašenje požara u njegovom samom začetku. 

Kompanija “Kronštadt” i još nekoliko ruskih preduzeća zajednički su razvili protivpožarnu vazduhoplovnu bombu mase 250 kg. Ova bomba će se upotrebljavati s letećih bespilotnih platformi.

Glavna namena ove bombe će biti neutralizovanje najnepristupačnijih delova na kojima besni vatrena stihija. Ovo je na Međunarodnom vazduhoplovno-svemirskom sajmu MAKS-2019 rekao generalni direktor grupe Sergej Bogatikov.

“Mi u ovom trenutku radimo na projektu razvoja sredstava za gašenje požara, tačnije vazduhoplovnoj protivpožarnoj bombi, koja će osigurati lokalizaciju vatrene stihije. Ona je već razvijena u težoj varijanti težine 500 kilograma. Bomba od 250 kg će biti namenjena upotrebi s bespilotnih letelica”, istakao je Bogatikov, prenosi internet portal TASS.

Prema njegovim rečima, u borbi s vatrenom stihijom glavni zadatak je rano identifikovanje početka požara. Zatim slanje dežurne bespilotne letelice, koje će dobro skenirati širu lokaciju i primenom savremenih protivpožarnih sredstava pokušati da neutralizuju požar u njegovom samom začetku. Bomba koju razvija grupa okupljena oko kompanije “Kronštadt” napunjena je praškastom protivpožarnom smesom koja je u stanju da ugasi požar na površini od oko 500 kvadratnih metara.

“Mi možemo urgentno reagovati i ponuditi sistem koji će rešavati zadatake na velikim udaljenostima. Predlažemo formiranje grupe sastavljene od bespilotnih letelica, koja će se boriti s požarima u svim delovima naše zemlje”, rekao je Bogatikov.

Kompanija “Kronštadt” je specijalizovana za razvoj bespilotnih letelica velike autonomije leta i radijusa delovanja, koje poleću s neuređenih površina, kao i sofisticirane opreme koja se na njih ugrađuje. Pored razvoja bpl, u njenom polju zanimanja se nalaze i drugi projekti.

Jedan od vodećih ruskih proizvođača protivpožarnih bombi je kompanija NPO “Bazaljt”, koja je deo državne korporacije Rosteh.

(hr.rbth.com)

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se