Nauka

STRUČNJACI UPOREDILI RUSKI I NEMAČKI TENK: Pogledajte sve sličnosti i razlike ovih zveri

08.09.2019 Poslednji sovjetski tenkovi za vreme Drugog svetskog rata, IS-2 i IS-3, iako nisu nadmašivali nemačke tenkove, dugo su demonstritali Evropi moć SSSR-a tokom Hladnog rata, piše nemački "Velt".

adminadminComments 0

STRUČNJACI UPOREDILI RUSKI I NEMAČKI TENK: Pogledajte sve sličnosti i razlike ovih zveri

Poslednji sovjetski tenkovi za vreme Drugog svetskog rata, IS-2 i IS-3, iako nisu nadmašivali nemačke tenkove, dugo su demonstritali Evropi moć SSSR-a tokom Hladnog rata, piše nemački "Velt".

List napominje da su borbena vozila, nazvana po Josipu Staljinu, imala nagnut prednji oklop, koji je bukvalno mogao da odbija granate koje padaju po njemu.

Sovjetski IS-3 razlikovao se od legendarnog T-34, i to ne samo spolja, već i po potpuno novoj konstrukciji kupole — zaobljenoj i sa iskošenim stranama.

„Serija teških sovjetskih tenkova, od predratnog modela KV-1 i prelaznih verzija KV-85 i IS-1 do IS-2, imala je prednosti u odnosu na većinu nemačkih modela iz Drugog svetskog rata“, napominje autor članka.

Što se tiče ukupnih karakteristika oklopa, vatrene snage i pokretljivosti, samo „Panter V“ i „Kraljevski tigar“ mogli su da im predstavljati konkurenciju. Međutim, prvi tenk je imao slabo naoružanje i oklop, a „Kraljevski tigar“ je zaostajao u brzini.

Iako je top tenka IS-2 kalibra 122 mm bio inferiorniji u odnosu na dugi top kalibra 88 mm „Kraljevskog tigra“, sovjetski tenk je bio lakši i imao je bolje manevarske sposobnosti.

„IS-2 je, uprkos nekim nedostacima, bio zastrašujuće oružje, posebno tokom perioda od jeseni 1944. do proleća 1945. godine, tokom poslednje ofanzive Nemačke. Mnoge slike iz Bitke za Berlin prikazuju njegov karakterističan i neverovatno dugačak top“, objašnjava se u članku.

IS-3 je bila poslednja modifikacija ovog sovjetskog tenka, a prvi put se pojavio u javnosti na paradi u Berlinu 1945. godine.

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se