Nauka

SUPERPUŠKA STIGLA U SRBIJU: Vojska dobila moćno oružje koje pogađa u metu brže od zvuka!

13.05.2018 Vojska je nabavila ukupno 740 tih jurišnih pušaka belgijske proizvodnje i tako završila projekat "1.500 - srpski vojnik 21. veka".

adminadminComments 0

SUPERPUŠKA STIGLA U SRBIJU: Vojska dobila moćno oružje koje pogađa u metu brže od zvuka!

Vojska je nabavila ukupno 740 tih jurišnih pušaka belgijske proizvodnje i tako završila projekat "1.500 - srpski vojnik 21. veka".

Reč je o naoružanju koje proizvodi čuvena belgijska fabrika "FN Herštal", a koriste ga specijalne jedinice SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i drugih zemalja.

Ova puška ima standardni NATO puščani metak 5,56 mm, kao i preklopni i po dužini prilagodljivi kundak.

Na nju je moguće ugraditi različite dnevne, noćne i laserske nišane, baterijsku lampu i potcevni bacač granata, što znatno povećava njenu vatrenu moć.

Sama puška bez okvira sa municijom teška je svega tri i po kilograma, a ima brzinu kojom metak za svega 0,3 sekunde prelazi čak 304,8 metara.

To praktično znači da bi metak pre pogodio čoveka nego što bi on sam i čuo hitac. Zanimljivo da puška ima samo osam delova: okvir, okidač zajedno sa drškom i mehanizmom okidanja, kundak, oprugu, sigurnosnu maticu, mehanizam puške koji omogućava paljbu, telo puške i cev.

Ovo oružje stiglo je u Srbiju po nalogu Generalštaba Vojske Srbije, i to posle više od godinu dana čekanja najpre zbog čak tri štrajka sindikata radnika u "FN Herštalu", a onda i posle problema s izdavanjem izvozne dozvole između vlade Valonije i centralne vlade Belgije.

Promocija superpuške trebalo bi da bude održana na Vidovdan kada će Vojska Srbije u potpunosti predstaviti završeni projekat "1.500 - srpski vojnik 21. veka".

- Kroz taj projekat, za 1.500 vojnika specijalne brigade i dela vojno-policijskih i izviđačkih jedinica nabavljeno je 26 različitih grupa naoružanja: najsavremenijih pušaka, pištolja, nišanskih sistema, ronilačke, penjačke, padobranske opreme i više stotina termovizijskih i optoelektronskih sistema, kojima je udesetostručena sposobnost vojske da noću uočava ciljeve na određenim koordinatama - rekao je Nenad Miloradović, pomoćnik ministra odbrane.

Uporedo sa ovim projektom Srbija radi i na opremanju ostalih pešadijskih jedinica sličnim oružjem domaće proizvodnje u okviru projekta "1.500 plus".

- Tu su modularna "Zastavina" puška "m-17", koja koristi novi revolucionarni metak 6,5 mm, novi Teleoptikovi nišani, nove snajperske puške i vozila, kao i robotizovane platforme "mali miloš", "lazar" i naša, domaća optoizviđačka i elektronska oprema - istakao je Miloradović.

Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da je nabavka belgijske superpuške logičan sled zanavljanja naoružanja.

- Reč je o savremenom rešenju i solidnom oružju koje će predstavljati zamenu za jurišne puške nemačke proizvodnje “hekler i koh”, koje je vojska do sada koristila - kaže Radić.

Pročitajte OVDE na kom se mestu, po vojnoj moći nalazi Srbija, na nedavno objavljenom rejtingu 136 zemalja.

Blic

 

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se