Nauka

Zbog zabrane proizvodnje kanabisa Srbija godišnje gubi milijarde evra

21.08.2019 Srbija godišnje gubi milijarde evra od srpske sorte kanabisa "Helena" jer propisi zabranjuju uzgajanje i prodaju i na domaćem i inostranom tržištu.

adminadminComments 0

Zbog zabrane proizvodnje kanabisa Srbija godišnje gubi milijarde evra

Srbija godišnje gubi milijarde evra od srpske sorte kanabisa "Helena" jer propisi zabranjuju uzgajanje i prodaju i na domaćem i inostranom tržištu.

To su danas rekli novinarima u Beogradu predstavnici Inicijative za promenu zakonske regulative kanabisa (IRKA).

Međutim, strani poljoprivrednici i preradjivači u Evropi uzgajaju "Helenu" i plasiraju svoje proizvode od nje, te se finalni proizvod ipak vraća na srpsko tržište, ali po visokoj ceni.

IRKA je zato predložila izmene Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama i Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Predstavnici IRKA su tu potrebu ilustrovali navodom da je u inostranstvu postignut veliki napredak u lečenju multiple skleroze kanabisom.

Na konferenciji je istaknuto da Svetska zdravstvena organizacija u januaru ove godine "priznala" medicinsku korist kabisa, po prvi put od zabrane Jedinstvenom Konvencijom Ujedinjenih nacija (UN) iz 1961. godine.

SZO je zatražila da UN kanabis prebace iz kategorije opasnih droga u kategoriju psihoaktivnih lekova za terapijsku upotrebu.

"Po zvaničnim istraživanjima Ministarstva zdravlja, u Srbiji je 7,7 odsto korisnika kanabisa, odnosno više od pola miliona ljudi" koji, zbog domaćih propisa, "koriste kanabis nepoznatog porekla, sastava, nepoznatog načina proizvodnje i skladištenja", rekli su iz IRKE.

Oni su istakli da je uskraćivanje leka kršenje ljudska prava i Ustava Srbije.

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se